Huspriserne stiger i Europa
Og det nordiske marked er i front
Eurostat har netop offentliggjort huspriserne for 4. kvartal 2015. Dermed kan der gøres status over det europæiske boligmarked. Priserne steg over året med 2,9 pct. i euroområdet, hvor væksten ellers er forholdsvis sløj. I det samlede EU var prisstigningen 3,8 pct. I forhold til den sløje europæiske økonomi kan man håbe, at netop de stigende boligformuer kan være løftestangen i forhold til at få skub i privatøkonomien.
Sverige er det land i Europa, der har haft mest fut i boligmarkedet. Her steg priserne med 14,2 pct. i 2015. Tal der kan få den danske debat om boligboble til at blegne lidt. Efterfølgende ses de kraftigste prisstigninger i Ungarn med en stigning på 10,3 pct. og i Storbritannien med en stigning på 7,1 pct. Danmark ligger lunt i svinget med en stigning på 6,5 pct. dette kapløb er et kap løb, hvor man helst vil være i midten af feltet. Det er ikke rart at være der hvor priserne stiger mest, da det åbner debat om boligboble og finansiel ustabilitet. Men man ønsker heller ikke at være i bunden med lave priser og fare for recession.
Det svageste boligmarked i Europa findes i Kroatien, hvor priserne faldt med 2,1 pct. Efterfulgt af Italien der havde prisfald på 0,9 pct. og Cypern med fald på 0,6 pct.
I norden generelt har boligmarkedet det godt. I Norge steg priserne med 5,4 pct. Island havde stigninger på 8,7 pct. Finland er det nordiske land med mest beskedne prisstigninger på 0,7 pct. på året. Generelt kan man sige, at boligmarkedet over Europa nyder godt af de lave renter. Hvorfor der kun er få steder hvor der er røde tal. Der er dog igen tvivl om, at der er god fart på den nordlige del af Europa. Og at der generelt er mere fart på boligpriserne i de lande der har den sundeste økonomi.
I Tyskland steg priserne således med 6,1 pct. Af de øvrige stor lande i Europa steg priserne med 0,1 i Frankrig, mens priserne steg med 4,3 pct. i Spanien. Generelt må vi forvente, at de europæiske boligpriser vil fortsætte tendensen med stigende priser så længe at, renten er lav, beskæftigelsen er tiltagende og at købekraften hus forbrugerne er tiltagende pga. den generelt lave inflation.