Færre udbudte boliger ganske usædvanligt for årstiden
Færre udbudte boliger – ganske usædvanligt for årstiden
Boligkøberne har fået mindre at vælge imellem både den seneste måned og det seneste år. I maj 2017 var der således 55.675 boliger til salg mod 55.918 boliger i april 2017 og 59.082 i maj 2016. Dermed er antallet af udbudte boliger faldet med 243 den seneste måned og med 3.407 det seneste år.
- Det faldende udbud er usædvanligt for årstiden. Boligudbuddet plejer først at toppe i juni, og kun én gang tidligere i statistikkens 14 år lange historien, har vi set at antallet af udbudte boliger er faldet fra april til maj. Det var tilbage i 2012, hvor boligpriserne begyndte at stige igen, efter en periode på 6 år med store prisfald.
- Det er også usædvanligt, at udbuddet er faldet for alle boligtyper, dvs. både for huse, lejligheder og fritidshuse. Det tyder på, at der ikke blot er tale om tilfældigheder, og at boligejerne derfor kan se frem til en sommer med mange købere markedet.
- Boligudbuddet er faldet med 22 pct. siden toppen i juli 2011. Der er dog stadig næsten dobbelt så mange boliger til salg som i februar 2006, hvor det samlede udbud kun bestod af 28.047 boliger. På den baggrund må man konkludere, at boligmarkedet stadig udvikler sig i den rigtige retning, selv om der – heldigvis – er lang vej tilbage til det boblestadie, vi befandt os på tilbage i 2006.
Sælgerne i landet største byer er ret optimistiske
Boligudbudsstatistikken indeholder også information om udbudspriserne, og de kan tolkes som en strømpil for, hvad sælgere og mæglere forventer eller håber, der vil ske med priserne i den kommende tid.
Her er konklusionen, at det er lejlighedssælgerne i de store byer, der er mest optimistiske. Interessant er det også, at prisforventningerne til lejligheder er steget mere i både Odense og Aalborg end i København og Aarhus de seneste år.
I København og Aarhus er udbudspriserne steget med 8,6 pct. hhv. 8,5 pct. det seneste år og med 14,1 pct. hhv. 17,5 pct. de seneste 2 år. Det er ganske meget, men når man sammenligner med både Odense og ikke mindst Aalborg, kan det virke ganske beskeddent. I Odense og Ålborg er udbudsprisen for en gennemsnitlig lejlighed således steget med 11,4 pct. hhv. 7,6 pct. det seneste år, og med ikke mindre end 22,7 pct. hhv. 42,2 pct. de seneste 2 år.
- En del af forklaringen på de kraftigt stigende udbudspriser skal findes i nybyggeriet, som er vokset de seneste år, og som dermed spiller en stadig større rolle for udbudspriserne. Det er helt almindeligt, at en ny lejlighed udbydes til en højere pris end en gammel lejlighed, og derfor er det også naturligt, at udbudspriserne er steget i de store byer, hvor byggekranerne har fået travlt.
- En anden del af forklaringen på de kraftigt stigende udbudspriser skal findes i, at boligmarkedet ganske simpelt stadig befinder sig i et højt gear i alle fire byer. Køberne er mange, og der er ikke særligt meget til salg, hvilket er den perfekte cocktail til stigende priser. Det er det gamle ordsprog om, at ”det er manden med grisen, der bestemmer priser”, der gør sig gældende. Har man noget (en lejlighed), som mange vil have, så kan man tillade sig at sætte en høj pris.
- I Ålborg og Odense er sælgernes optimisme på kogepunktet. Begge byer ligger senere i konjunkturforløbet på boligmarkedet end både København og Aarhus, hvor priserne allerede er steget meget de seneste 5 år. Derfor er det ikke underligt, at både København og Aarhus, nu bliver overhalet af både odenseanere og aalborgensere. Vi forventer, at den udvikling vil fortsætte i den kommende tid.