Deflation i Danmark - således påvirkes din privatøkonomi
Danske forbrugerpriser falder for første gang siden 1954. Således var forbrugerpriserne for januar 0,1 procent lavere end samme måned sidste år, og noget tilsvarende er ikke set siden midten af forrige århundrede. Faldende priser kaldes deflation, men der er ingen grund til bekymring, mener forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen. Den negative prisudvikling giver nemlig forbru-gerne flere penge mellem hænderne, hvilket kan være med til at sætte gang i forbruget.
Deflationen er kommet til Danmark. Det sker efter et fald i for-brugerpriserne i januar med 0,1 procent i forhold til januar sidste år. Det er første gang i 60 år, at forbrugerpriser direkte falder, og faldende priser skaber traditionelt angst og bæven blandt øko-nomer. Men hvis prisfaldet blot er kortvarigt, kan det faktisk være gavnligt, vurderer forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen, fordi den negative inflation skaber højere købekraft hos forbrugerne.
Øget købekraft
Det generelle lønniveau i Danmark stiger i øjeblikket mellem 1 procent og 1,5 procent årligt, og når forbrugerpriserne ikke stiger tilsvarende men tværtimod falder, stiger danskernes realløn og dermed også købekraften. Og det kan sætte gang i privatforbru-get.
- Lav inflation eller direkte deflation som vi oplever nu, er økonomisk set et tveægget sværd. For mange forbrugere kan det her og nu være et kærkomment fænomen, fordi lønnen stiger mere end priserne og man derfor man købe mere for de samme penge. Forlænges situationen over længere tid, giver det dog en række samfundsøkonomiske udfordringer, som kan stække den økonomiske udvikling, siger, Johan Juul-Jensen.
Faldende olie- og energipriser tækker priserne ned
Han understreger dog, at det i den aktuelle situation er en god nyhed for dansk økonomi. Den lavere inflation skyldes nemlig hovedsageligt de faldende energipriser og lavere afgifter, ikke en usund økonomi.
- Årsagen til faldet i forbrugerpriserne er først og fremmest det store fald i olie- og energipriserne. Lige nu er der derfor in-gen grund til at råbe vagt i gevær overfor det store deflati-onsspøgelse. Her og nu er det overvejende positivt for den danske økonomi, da vi kan håbe på, at den højere købekraft kan medvirke til at skubbe gang i privatforbruget, som efter-hånden har været i hi i flere år, siger han.
Han påpeger samtidig, at lav inflation betyder lavere sandsyn-lighed for at rentestigning, hvilket især er godt for de bolig-ejere med variabelt forrentede lån.
Også for de mange danskere med store opsparinger i banken, er den lave inflation velkommen. Det betyder nemlig, at værdien af opsparingen ikke udhules i samme omfang som i perioder med høj inflation.
- Selv om købekraften af ens opsparing i øjeblikket stiger, er det ikke det samme som, at man ikke skal gøre noget. Renten på indlån er i dag typisk tæt på nul og der er mange muligheder for, at opnå et betydeligt bedre afkast, påpeger Johan Juul-Jensen.