FinansBureauet

Andelsboligerne rives væk fra hylderne – er nu næsten umulige at opdrive

Der har længe været snak om det vilde marked for ejerlejligheder i hovedstaden, hvor lejlighederne rives ned af ejendomsmæglernes hylder få dage efter, de er sat til salg. Men skal man yde boligmarkedet retfærdighed er det rimeligt at sige, at det går endnu vildere for sig på markedet for andelsboliger.

Andelsboliger er blevet en yderst sjælden vare, og hvor 1 ud af 29 ejerlejligheder i Region Hovedstaden nu er til salg, gør det samme sig kun gældende for 1 ud af 693 andelsboliger. Det er så at sige blevet en uhørt vanskelig øvelse at få fat på en andelsbolig.

På landsplan gør den samme tendens sig gældende om end i mindre udstrækning. Det viser nye tal fra boliga.dk’s boligindeks.

                              

Hver gang der var 100 til-salg skilte i Region hovedstaden for 4 år siden er der nu kun 6

For 4 år siden, dvs. i oktober 2012 var der 3.146 andelsboliger til salg i Region Hovedstaden via boliga.dk’s hjemmeside, som består af andelsboliger, der er sat til salg via en ejendomsmægler, og selvsalg via boliga.dk’s egen hjemmeside. I dag er det tal faldet til 202. Udviklingen svarer til, at for hver gang der var 100 andelsboliger til salg på landplan for 4 år siden, er der i dag kun 6. Det er en meget markant udvikling på så kort tid.

Udviklingen gør sig også gældende på landsplan om end i en lidt mindre målestok. Hvor der på landsplan således var 5.795 andelsboliger til salg i oktober 2012 er det tal nede på 1.274 i dag, hvilket svarer til, at for hver gang køberne havde 100 andelsboliger at vælge imellem for 4 år siden, har de i dag kun 22.

De få udbudte andelsboliger skal ses i lyset af prisudviklingen på det resterende boligmarked. I Region Hovedstaden en prisen på en gennemsnitlig ejerlejlighed steget med 58 pct. siden priserne var lavest i 2009 og med 45 pct. de seneste 4 år, og det betyder, at bytteforholdet til en andelsbolig er blevet vedvarende bedre.
De stigende boligpriser har gjort andelsboligen mere attraktivt. For I modsætning til en ejerbolig, kan prisen på en andelsbolig nemlig ikke sættes frit, og det betyder, at køberne ofte får mere bolig for pengene, hvis de har mulighed for at sætte dem i en andel frem for en ejerlejlighed.

Andelslejligheder handles udenom de officielle salgskanaler – det øger risikoen for penge under bordet

I Region Hovedstaden findes 140.000 andelsboliger. Holder man de i øjeblikket 202 udbudte andelsboliger op i mod det antal, får man, at blot 1 ud af 693 andelsboliger nu er udbudt til salg via en mægler eller boliga.dk’s selvsalg. Til sammenligning er 1 ud af 29 ejerlejligheder i Region Hovedstaden nu til salg.

Andelsboligerne er på vej væk fra de officielle salgskanaler, og det kan desværre ikke forklares med, at de fleste foreninger igen er begyndt at oprette ventelister, som man så det inden den seneste krise på boligmarkedet 00’erne.

Tværdigtmod er det vores indtryk, at mange foreninger accepterer, at andelshaverne selv finder en køber. Det kan lette foreningernes administration en smule, men det gør det samtidigt nemmere for sælgerne at vælge en køber, der er villig til at betale en høj pris for at sælgers brugte sofa følger med i handlen. Dermed øges risikoen for, at der betales penge under bordet.

Hvis formålet med andelsboliger er at sikre, at mindre bemidlede personer også har mulighed for at bo i Hovedstaden, er den mission på vej til at mislykkedes i øjeblikket. De få udbudte andelsboliger og de ikke genetablere ventelister betyder nemlig, at det ikke længere er de købere, der har det største behov, eller har stået længst tid på venteliste, der løber med andelsboligen. I stedet kan det ende med at blive eliten på de sociale medier eller dem med den største bekendtskabskreds, der vinder kapløbet om de billige andele, mens andre grupper må gå forgæves. Det kan let give en anderledes beboersammensætning, end den der oprindelig var tiltænkt med andelstankegangen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce