FinansBureauet

Stormen hjælper håndværkerne

Byggeriet står i stampe, så mandagens storm kommer som en hjælpende hånd til landets håndværkere

Stormen hjælper håndværkerne
Nye tal fra Danmarks Statistik her til morgen viser, at udviklingen i dansk byggeri er stabil. Desværre kan man konkludere, at tallene er stabile på den forkerte side af lighedstegnet. Den såkaldte sammensatte konjunkturindikator for byggeriet kan således opgøres til minus 15 for oktober. I september var den minus 17. Traditionelt er dette et tal, der svinger forholdsvist meget, hvorfor udviklingen aktuelt er ganske stabil. Det, at tallet er negativt, er et udtryk for, at byggevirksomhederne har negative forventninger til den fremtidige beskæftigelse og til ordrebøgerne. Udviklingen har dog ikke bevæget sig meget de sidste par måneder, og tallene er dog også langt bedre, end da finanskrisen buldrede løs. Det ændrer dog ikke ved, at der aktuelt ikke er nogen grund til at forvente, at byggeriet kan bidrage positivt til den økonomiske vækst i Danmark.
 
Når det er sagt, er det værd at bemærke, at denne uges storm af gode grunde ikke er med i dagens tal. Uanset hvordan man vender og drejer det, kan vi ikke komme uden om, at oprydningsarbejdet må have en positiv betydning for bygge- og anlægsvirksomhederne i form af et stigende antal reparationer og ikke mindst oprydninger. Godt nok var ugens storm ikke så kraftig som i 1999 (stormen 3. december 1999, havde en betydelig vækst virkende effekt på dansk økonomi), men set med økonomiske skyklapper var ugens storm måske en kærkommen hånd fra moder natur til at vende udviklingen i dansk økonomi. I første omgang giver det anledning til et mindre positivt vækst bidrag, hvorfor bygge- og anlægsvirksomhedernes ordrebøger kan få et midlertidigt boost.
 
I dagens tal angiver bygge- og anlægsvirksomhederne, at ordrebøgerne indeholder 4,2 måneders arbejde. Det er en stigning fra 4 måneder i september. Man kunne forestille sig, at denne positive udvikling vil fortsætte med stormen in mente. Det vil alt andet lige kunne blæse noget af den sædvanlige vinterstilstand, vi traditionelt ser i vinterhalvåret, væk.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce