FinansBureauet

Stor ungdomsledighed

Der er stadig stor ungdomsledighed i Europa

Stor ungdomsledighed
Arbejdsløsheden i eurozonen faldt en smule i april. Det viser nye tal fra Eurostat her til formiddag. Arbejdsløsheden i eurozonen er således på 11,7 pct. i april mod 11,8 pct. i marts, når der er korrigeret for sæsonudsving. Ser vi på EU28 er arbejdsløshedsprocenten på 10, 4 pct. i april. Ser vi på udviklingen på årsbasis, er der ligeledes tale om et fald. Eurozonen havde i april 2013 en arbejdsløshedsprocent på 12,0 pct., mens EU28 havde 10,9 pct. I antal er der således nu tale om 25,5 mio. arbejdsløse mænd og kvinder i EU28, mens der alene i eurozonen er 18,8 mio. arbejdsløse. Altså bor en stor del af de arbejdsløse i eurolandene.
 
Den laveste arbejdsløshed finder vi i Østrig med en arbejdsløshedsprocent på 4,9 pct. efterfulgt af Tyskland med en arbejdsløshedsprocent på 5,2 pct., og i den modsatte ende af skalaen har vi Grækenland med en arbejdsløshedsprocent på 26,5 pct. (seneste tal er fra februar), men Spanien er desværre også godt med  ledighedsprocent på hele 25,1 pct. Kigger vi på Danmark befinder vi os i den lave ende af skalaen med en arbejdsløshedsprocent på 6,5 pct.
 
En af de store udfordringer for det europæiske arbejdsmarked er den store andel af arbejdsløse unge. Kommer man ikke i gang på arbejdsmarkedet fra begyndelsen af sin arbejdsdygtige alder, kan der være en risiko for, at man senere kan få svært ved at finde ordentligt fodfæste i et job. I  april var der således 5,3 mio. unge arbejdsløse under 25 år i EU28, hvoraf de 3,4 mio. bor i euroområdet. Det er i de sydeuropæiske lande, at man har kæmpet hårdest under gældskrisen, og det må naturligt nok smitte af på arbejdsmarkedet. Grækenland topper med en ungdomsledighed (unge under 25 år) på hele 56,9 pct. (februar tal), og Spanien har en andel på  53,5 pct. Den laveste ungdomsledighed finder vi i Tyskland på 7,9 pct.. Flere lande har konsolideret sig til sokkeholderne. Det betyder, at flere har mistet deres arbejde. Spiralen fortsætter med, at et mistet arbejde sætter en dæmper på efterspørgslen, og så er karrusellen i gang.
 
Der hersker ingen tvivl om, at arbejdsmarkedet er et af Europas helt store udfordringer de næste mange år. Et velfungerende arbejdsmarked er fundamentet for fremtidig vækst. Vi forventer, at den europæiske økonomi stille og roligt bevæger sig ud af finanskrisens dynd.
 
Ulrikke Ekelund
Cheføkonom, Presse- og Økonomisk Sekretariat
 
BRFkredit a/s
brf.dk
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce