FinansBureauet

Skift lejligheden ud med en villa

Mens villapriserne på landsplan har stået næsten stille de sidste 10 år, er priserne på ejerlejligheder skudt i vejret. Drømmer man om at skifte lejligheden ud med en villa, er tidspunktet derfor mere gunstigt end nogensinde.

Boligmarkedet har generelt været i bedring gennem de seneste 10 år. Men der er store geografiske forskelle i udviklingen, ligesom de forskellige boligsegmenter også har udviklet sig meget forskelligt. Det viser en undersøgelse fra RealMæglerne og BoligOne på baggrund af data fra Finans Danmark.

Undersøgelsen viser, at priserne på villaer/rækkehuse er steget med 1,8 procent på landsplan fra 2. kvartal 2008 til 2. kvartal 2018. Et gennemsnitstal som dækker over et spænd fra en stigning på 31,8 procent i landsdel København til et fald på 23,5 procent i landsdel Vest- og Sydsjælland.

I samme periode er priserne på ejerlejligheder i gennemsnit steget med 38 procent. Også her dækker udviklingen over store geografiske forskelle, lige fra en stigning på 66,7 i landsdel København by til et fald på 24,5 procent i landsdel Bornholm.

Samlet set er ejerlejligheder altså steget markant mere end villaer/rækkehuse de seneste 10 år. Og det bevirker, at bytteforholdet mellem ejerligheder og villaer er forskudt kraftigt i førstnævntes favør. 

En lejlighed på 100 kvadratmeter koster i dag i gennemsnit 2.810.900 kr. Vælger man at bytte lejligheden ud med en villa til samme pris, vil man i gennemsnit kunne få en villa på 206 kvadratmeter. Altså mere end dobbelt så mange kvadratmeter. For 10 år siden kostede lejligheden i gennemsnit 2.036.400 kr. Og dengang kunne man for de tilsvarende penge bytte sig til en villa på 152 kvm.

Bytter man lejligheden på 100 kvadratmeter ud med en villa af tilsvarende størrelse, kan man i dag i gennemsnit putte 1.436.000 kr. i lommen ved et boligbytte. For 10 år siden ville den tilsvarende gevinst have været på 692.900 kr.

En stor del af forskellen i prisudviklingen mellem villaer/rækkehuse og ejerlejligheder skyldes den skattemæssige forskelsbehandling af ejerlejligheder og villaer. En forskelsbehandling som står til at blive udjævnet med den vedtagne reform af boligbeskatningen.

Ikke mindst af den årsag kan det netop nu være mere fristende end længe at skifte ejerlejligheden ud med en villa. ”De skattepolitiske vinde blæser ikke til gunst for de dyre ejerlejligheder netop nu. Så går man med en lille drøm om at skifte lejligheden ud med hus og have, kan det være et opportunt tidspunkt at udleve drømmen netop nu”, fortæller CEO Preben Angelo fra RealMæglerne og BoligOne.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce