FinansBureauet

Restskat 2012 - bestem selv om du vil betale 4 eller 21 procent i rente

Den 1. juli nærmer sig. Og det er en dato med stor betydning for alle med restskat, da den er afgørende for hvor meget man skal betale i strafrente.

Restskat 2012 - bestem selv om du vil betale 4 eller 21 procent i rente

Tænk, hvis der fandtes en bank, der selv lod kunderne bestemme, om de ville betale 5 eller 21 procent i rente. En sådan bank findes faktisk. Den hedder SKAT. Hvis man skylder penge i restskat, har man reelt lånt penge af SKAT. Og de er så flinke, at de lader skatteydere med restskat selv bestemme, om de vil betale 4, 7 eller i nogle tilfælde helt op til 21 procent i rente af de skyldig beløb.

Hvis man har betalt for lidt i skat og arbejdsmarkedsbidrag i 2012, skal man betale restskat. Det skyldige beløb pålægges frem til 1. juli 2013 en såkaldt dag-til-dag rente, der er fastsat til 2,7 procent.  Da man ikke kan trække denne renteudgift fra, svarer det reelt til en rente på 4 procent.

Hvis man venter med at betale restskatten til efter 1. juli 2013, bliver det derimod væsentligt dyrere at skylde penge til SKAT, idet der nu pålægges et procenttillæg på 4,7 procent. Hvis det skyldige beløb er mindre end 18.300 kr. indregnes restskatten i forskudsopgørelsen for 2014. Det betyder, at man reelt får en kredittid på 12 måneder på det skyldige beløb. Og da procenttillægget ikke er fradragsberettiget, betaler man derfor reelt knap 7 procent i rente af det skyldige beløb.

Skylder man mere end 18.300 kr. i restskat, ser regnestykket dog pludselig helt anderledes ud. Restskattebeløb på over 18.300 kr. skal nemlig betales i 3 rater i løbet af efteråret 2013. Det betyder, at den gennemsnitlige kredittid for det beløb kun er 4 måneder, og den reelle rente er nu pludselig knap 21 procent.

Fakta: Sådan beregnes renten og procenttillægget Dag-til-dag-renten fastsættes som et gennemsnit af den effektive obligationsrente for de sidste 20 børsdage forud for 15. december, i det indkomstår skatten vedrører - og derefter tillægges 2 procent. Procenttillægget baseres på den samme gennemsnitlige obligationsrente som dag-til-dag-renten, og tillægges derudover 4 procent. Kilde: www.skat.dk

 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce