FinansBureauet

Renterne en tur i rutsjebanen

Centralbankchef Ben Bernanke sender renterne på en rutsjebanetur

Renterne en tur i rutsjebanen
Ugens højdepunkt på den amerikanske front kom onsdag eftermiddag, da centralbankchef Ben Bernanke talte i kongressen. Talen formåede at sende renterne på en rutsjebanetur. Turen startede i nedadgående retning, idet Bernanke gjorde det klart, at den amerikanske økonomi stadig er presset af den høje arbejdsløshed og offentlige besparelse. Samtidig meddelte han, at en for tidlig stramning af pengepolitikken kan bremse det økonomiske opsving, ligesom at det vil kunne presse inflationen ydereligere ned. Bernanke udelukkede dog ikke, at en nedtoning af obligationsopkøbene kan blive diskuteret ved de næste måneders rentemøder. Det kræver dog, at der fortsat kommer stærke nøgletal fra især arbejdsmarkedet. Ligeledes skal disse give indtryk af, at bedringen på arbejdsmarkedet er vedvarende. Bernanke understregede dog, at en nedtrapning ikke er ensbetydende med en endelig exit. Det fik renterne til at accelerere opad, hvormed rutsjeturen for renterne endte på nogenlunde samme niveau, som da turen startede. Vi kan således konkludere, at frem og tilbage er lige langt, og at de fleste rutsjebaneture slutter, hvor de startede.
 
Behov for at de store knuder på tråden løsnes
 
Det er ingen nyhed, at den europæiske økonomi har mange stramme knuder på tråden, men i ugens løb blev der dog løsnet lidt op, idet PMI-indekset, som er tillidsindikatoren for industri- og servicevirksomhederne i eurozonen, overraskede positivt med en stigning til 47,7 i maj. Indekset ligger dog fortsat under 50, hvilket er bundniveauet for, at der ses overvejende positivt på aktiviteten. For Europas to største økonomier, Tyskland og Frankrig, var der ligeledes en stigningen at finde i PMI-indekset. Endnu en knude begyndte at løsne sig marginalt, idet forbrugertilliden steg til minus 21,9 fra minus 22,3 måneden før. Den fortsat meget lave forbrugertillid bevidner om, at forbrugerne i eurozonen stadig ikke har den store tillid til den europæiske økonomi, og at der skal løsnes nogle store knuder før forbrugertillidsknuden kan løsnes helt. Det tyske erhvervstillidsindeks, IFO kom til gengæld stærkere ud end ventet i maj med en stigning til 105,7 fra 104,4. Det stærke indeks bevidner om, at Tyskland er på rette spor, og vi må sætte vores lid til, at den tyske vækstmotor kan være med til at bane vej for den europæiske økonomi, således at de stramme knuder kan løsnes.
 
Varmen tilbage på nøgletalsfronten
 
Oven på forrige uge, hvor den amerikanske økonomi mest var præget af kølige nøgletal, strømmede der lidt varme indover nøgletalsfronten i ugens løb. Det amerikanske boligmarked overraskede markederne positivt, idet salget af nye boliger steg mere end ventet. Derimod steg salget af eksisterende boliger lidt mindre end ventet. Den varme strøm nåede ligeledes til ledighedskøen, hvor antallet af nytilmeldte ledige var lavere end ventet, og endte på 340.000 mod 363.000 ugen før. Senere i dag kommer detailslaget for den amerikanske økonomi, hvor der ligeledes forventes en bedring. Trods de kølige nøgletal i sidste uge, så er den amerikanske økonomi fortsat i bedring, hvilket også bliver bekræftet af de positive nøgletal vi har set i ugens løb. Vi håber på, at varmen snart vil strømme over Atlanten og spredes sig til Europa.
 
Af Mikkel Høegh, BRFKredit
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce