FinansBureauet

Lejlighederne bliver dyrere og dyrere

Lejlighederne bliver dyrere og dyrere

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at lejlighedspriserne steg med 1,3 pct. i marts. Lejlighederne stiger således fortsat kraftigt i pris om end, at stigningstakten er lidt lavere end i begyndelsen af året. Nominelt har vi således rekordhøje lejlighedspriser om end, at hvis man korrigerer for den generelle prisudvikling, så er det stadigvæk luft til toppen.

Det er ikke overraskende at lejlighederne stiger i pris, givet at renterne er lave, reallønningerne er stigende og ikke mindst at lejlighederne rent skattemæssigt behandles lempeligere end parcelhuse. Det ændre dog ikke ved det faktum, at ser man på prisudviklingen siden bunden er der tale om meget markante stigninger. Over det seneste år er en lejlighed således i snit blevet 10,3 pct. dyrere. En gennemsnitlig lejlighed koster i dag. 2.022.000 kr. det betyder at dem der købt i fjor har tjent knap 210.000 kr. En gevinst der vel og mærke er skattefri. Det har således været en ret god investering, at have sine penge placeret i en lejlighed det seneste år. Og siden bunden i 2009 er vi nærmest gået fra indeks 70 til indeks 110.

Ser man på parcelhusene knækkede kurven i marts. Priserne faldt således med 0,4 pct. Dette pris fald skal dog ses i lyset af prisstigninger i både januar og februar. Parcelhusmarkedet lever således et mere stabilt liv end lejlighedsmarkedet, hvor der nærmest kun er et gear nemlig fuldfart. Ser på årsudviklingen for parcelhuse er disse steget med  4,3 pct. Udviklingen her står således bedre i tråd med den økonomiske udvikling vi aktuelt har i Danmark. Stigende huspriser er en af de faktorer der generelt kan være med til at løfte dansk økonomi mere permanent.

Et gennemsnitligt hus koster ifølge statistikken 1.904.000 kr. Så her har der været en årlig gevinst på godt 80.000 kr. Der er således ret stort forskel på, at købe en lejlighed eller en bolig, hvis man tænker det som en investering/opsparingsmulighed. Det er sådan bolig tænkes i skatteteknisk forstand.

En del af forskellen på de to markeder skal da også findes i den forskel, der er rent skattemæssigt ved at købe henholdsvis et parcelhus og en ejerlejlighed. Investere man eksempelvis 2 millioner kr. i en ejendom kan der nemt være over 20.000 kr. forskel i den årlige beskatningen af de to aktiver til trods for, at de begge er placeret i nærheden af en større by.

Fremadrettet forventer vi at huspriser og lejlighedspriserne vil fortsætte op ad. Dog i et mere afmålt tempo end vi har set hidtil. Årsagen til dette skal blamdt andet se i lyset af de stramninger af kreditpolitikken som nærmest lige er blevet implementeret ligesom, at der også tyndes gevaldigt ud i hvem der har råd til at købe en bolig, hvis priserne bare stiger i det uendelige. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce