FinansBureauet

Kommunerne dyneløfter boligejerne – med stor succes

Kommunerne dyneløfter boligejerne – med stor succes

Reglerne siger, at hvis et nybygget hus står færdigt inden den 1. oktober, skal ejeren betale ejendomsværdiskat i det kommende år. Er byggeriet ikke færdigt, slipper ejeren til gengæld med en regning på nul. Med de regler i mente kunne man tro, at mange nybyggere ville time deres byggeprojekt, så huset først stod færdigt i 4. kvartal. Simpelthen fordi de gerne ville spare regningen til ejendomsværdiskat for det efterfølgende år.

Sådan forholder det sig imidlertid ikke. Tværdigtmod stiger antallet af færdigmeldte boligbyggerier mærkbart i september måned hvert år, hvorved boligejerne netop kniber sig gennem nåleøjet til at få lov til at betale et års ekstra ejendomsværdiskat.

2015 er ingen undtagelse. Igen i år steg antallet at færdigmeldte byggerier nemlig ganske mærkbart i september. Det viser netop offentliggjorde tal fra Danmarks Statistiks Byggevirksomhed for 3. kvartal 2015.

Enten er der tale om dyneløfteri, eller også er der tale om nogle meget ærlige boligejere

Hvert år i september kan vi konstatere, at antallet af færdigmeldte husbyggerier stiger mærkbart. Det kan ikke forklares med sæson, da de fleste af byggeriets faser sagtens kan foregå om efteråret og vinteren.

Hvis antallet af færdige husbyggerier fordelte sig ligeligt på alle måneder, ville det betyde, at ca. 8 pct. af alle nybyggede huse ville blive færdigmeldt i september. I virkelighedens verden er tallet dobbelte så stort målt over de seneste 10 år, og altså væsentligt mere, end man skulle forvente både statistisk og ud fra en vurdering af boligejernes timingmæssige interesse. I hvert fald hvis man antager, at der er flere boligejere, der gerne vil slippe for regningen til ejendomsværdiskat i det kommende år end det modsatte.

Forklaringen på, at så mange husbyggerier færdigmeldes i netop september måned, kan enten ligge i, at nybyggerne har et stort ønske om at bidrage til fælleskassen, hvorfor de skynder sig at færdigmelde deres husprojekt inden den 1. oktober, eller i at mange kommuner foretager inspektioner i netop september måned for at vurdere, hvorvidt de nybyggede huse har en færdiggørelsesgrad, der gør dem anvendelige som bolig, og dermed som skattesubjekt for det efterfølgende år.
Der findes givet vis boligejere med stort moralsk ansvar, der på ærlig vis færdigmelder deres hus inden den vigtige frist den 1. oktober, men det er vores vurdering, at et kommunalt huske-prik på skulderen, også hjælper til i en del tilfælde.

Skatteregler ser ud til at spille en stor rolle

Skæringsdatoen for, hvornår boligejerne skal betale ejendomsværdiskat blev ændret i 2002. Før 2003, var det således den 1. januar og ikke den 1. oktober, der var afgørende for, om boligejerne skulle betale ejendomsværdiskat eller ej. 

Det pudsige er, at når man kigge tilbage i statistikken fra Danmarks Statistik, så sker der en mærkbar ændring i færdigmeldelsesmønstret netop 2003. I perioden inden 2003 var det nemlig december og ikke september, hvor den årlige eksplosion i antallet af færdigmeldte husbyggerier fandt sted. Men samtidigt med at skattereglerne blev ændret, ændrede mønstret for anmeldelser sig også.

Det tyder på, at skattereglerne har stor betydning for antallet af færdigmeldte byggerier, og at en vis form for kommunalt dyneløfteri hos de nybyggerne, der bevidst eller ubevidst har glemt at færdigmelde deres byggeri, medvirker til flere færdigmeldinger.

Da ejendomsværdiskatten løber op i over 10.000 kr. om året pr. bolig i rigtig mange kommuner og i over 15.000 kr. om året i mange af hovedstadskommunerne, er det mange penge, der er tale om. På den bagrund må man konstatere, at hvis der er tale om kommunalt dyneløfteri, så er det et ganske effektivt et af slagsen. I hvert fald eksploderer antallet af anmeldelser i netop september, hvorved flere boligejere kan bidrage til kontoen ejendomsværdiskatten for det efterfølgende år

Fakta om ejendomsværdiskat og nybyggeri

Ejere af enfamiliehuse, tofamiliehuse, ejerlejligheder, sommerhuse mv. skal betale ejendomsværdiskat.  Grundlaget for beregningen af ejendomsværdiskat er den laveste værdi af:

Ejendomsværdien den 1. oktober i det foregående år
Ejendomsværdien den 1. januar 2001 plus 5 pct.
Ejendomsværdi den 1. januar 2002.

Ved nybyggeri har tidspunktet for færdiggørelsen betydning for, fra hvornår der skal betales ejendomsværdiskat. Man skal betale ejendomsværdiskat af et nybygget hus, hvis det ved vurderingen pr. 1. oktober året før blev vurderet som færdigbygget. Bygger man derimod først huset færdig efter den 1. oktober, skal man ikke betale ejendomsværdiskat af huset i det følgende indkomstår.

Et nyt hus betragtes som færdigbygget, når det er anvendeligt som bolig. Det betyder ikke, at alle installationer mv. skal være klar. Når blot en enkelt installation eller tilslutning mangler, kan et hus tværtimod betragtes som beboeligt.

Overnatning i huset har ikke selvstændig betydning, men en overnatning i et næsten færdigt hus peger dog i retning af, at huset er færdigbygget.

Ejendomsværdiskat beregnes som 1 pct. af den del af beregningsgrundlaget, der ikke overstiger 3.040.000 kr. og 3 pct. af resten. Er huset nybygget tilbageskrives huset ejendomsværdi til 2002-niveau, når det skal fastlægges hvilken af ovenstående 3 metoder, boligejeren skal beskattes efter.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce