FinansBureauet

Dårligt arbejdsmiljø koster samfundet milliarder

Et dårligt arbejdsmiljø koster samfundet ekstremt mange penge hvert eneste år. At sætte fokus på dette burde derfor være et nytårsforsæt for virksomheder.

En investering for alle

Det vil ikke kun være godt for medarbejderne, men også for virksomheden selv, da færre medarbejdere vil blive sygemeldt samt et godt arbejdsmiljø generelt giver glade og ikke mindst motiverede ansatte.
Derudover vil det også være en fordel for staten, hvis arbejdsmiljøet på arbejdspladser bliver forbedret, da det er mange milliarder som statskassen hvert år må aflevere som en direkte konsekvens af stress, arbejdsulykker og tidlig nedslidning. 
 

Både fysisk og psykisk

Det kan være både fysiske og psykiske gener, der kan påvirke de ansatte i længere perioder, hvis ikke resten af deres liv, og det fører til høje udgifter til sygefravær, førtidspensioner og tabt arbejdsfortjeneste.

Heldigvis er der en masse foranstaltninger, der kan gøres for at forbedre og i mange tilfælde endda også helt undgå disse gener og skader.

Arbejdsmiljøet er både de fysiske, psykiske og sociale rammer, der påvirker den ansatte i forbindelse med arbejdspladsen, og miljøet skal gøre, at ens arbejde kan udføres på en sund og tilfredsstillende måde.

De fysiske arbejdsskader har længe været anerkendt, hvor de psykiske er et mere omdiskuteret emne. De psykiske kan også være mere komplekse, hvor der er nogle helt klare foranstaltninger, man kan gøres sig for at forbedre det fysiske arbejdsmiljø.


Ting der påvirker arbejdsmiljøet

Først og fremmest er det vigtigt, at den fysiske arbejdsplads er indrettet således, at den passer til det arbejde, der skal udføres. Reglen er, at det er arbejdet og arbejdspladsen, der skal tilpasses den enkelte og ikke omvendt.

Det fysiske arbejdsmiljø har betydning for flere ting herunder smerter i muskler og led, indretning af arbejdsplads, indeklima og støj. Nogle af de ting, man som virksomhed kan gøre for at forbedre dette, kan være alt fra belysningen på kontoret til at sørge for der er så lidt unødvendig støj som muligt.

Indeklimaet er også utrolig vigtigt i denne sammenhæng, og simple ting som passende udluftning, rengøring, luftfugtighed og temperaturen spiller en væsentlig rolle.

Mulighed for variation i arbejdsstillinger, så musklerne kan blive tilført ny ilt og energi samtidigt med der bliver sat gang i blodomløbet, er også en stor fordel for de ansatte.

Til indretningen af arbejdspladsen er der flere hjælpemidler, der kan benyttes for at skåne medarbejderne mest muligt herunder blandt andet arbejdsstole- og borde.

Til de medarbejder, der har et mere fysisk krævende arbejde kan løfteborde være en hjælp til at løfte gods effektivt og skånsomt. På den måde gives de mest optimale arbejdsbetingelser også til medarbejderne i form af arbejdshøjde og formindskelse af gentagende tunge løft.
 

Medarbejderne har selv et ansvar for deres sundhed og velvære

Medarbejderne kan også gøre nogle foranstaltninger selv for at sørge for at skåne kroppen mest muligt og holde sig sund og rask.

Ifølge fødevarestyrelsen har man brug for 50 forskellige næringsstoffer, både de energigivende og de livsnødvendige. Begge har en stor indflydelse på ens trivsel.

Ved at have fokus på en sund og varierende kost kan en medarbejder gøre noget godt for sin krop og helbred men herved også få tilført utrolig meget energi.

Dog kan en varierende kost, hvor man får indtaget alle de vitaminer og mineraler, der er nødvendige for kroppen nogle gange være svært at få hver eneste dag i løbet af en travl uge. Nogle gange kan kroppen heller ikke selv optage den tilstrækkelige mængde, som kroppen har behov for.

Dette er bare nogle af årsagerne til, at mange bruger kosttilskud. Det kan dog også være i forbindelse med sygdom, sport eller for at supplere den generelle sundhed, da kosttilskud indeholder næringsstoffer, som er vigtige for ens krop for at den fungerer optimalt.
 

Der er altså mange måder, hvorpå arbejdsmiljøet kan forbedres. Det er især virksomhederne, der kan gøre en indsats på området men også medarbejderne selv.
En investering i et forbedret arbejdsmiljø kan være en ekstrem god investering på længere sigt i form af besparelser og generelt glade og sunde medarbejdere. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce