FinansBureauet

Bygge- og anlægssektoren udvikler sig fladt

Udviklingen i byggeriet er ensartet, men dog med en positiv trend viser nye tal fra Danmarks Statistik. Den sæsonkorrigerede sammensatte konjunkturindikator for byggebranchen er opgjort til minus 6 i december mod minus 7 i november. Igennem 2016 har indikatoren svinget imellem minus 9 og minus 4. Det understreger, at 2016 har været et ganske stabilt år for byggeriet, når alt kommer til alt.

Det som trods alt skaber en positiv trend i tallene er, at beskæftigelsesforventningerne er stigende i branchen, mens vurderingen af ordrebeholdningen er uændret. Det er naturligvis positivt i en større sammenhæng, at beskæftigelsen ser ud til at blive øget i byggebranchen. Det store spørgsmål er så om det reelt sker. Hver femte af de adspurgte virksomheder i branchen melder, at mangel på kvalificeret arbejdskraft er produktionsbegrænsende. Til sammenligning var det i fjor kun knap hver syvende, af de adspurgte virksomheder, der angav mangel på kvalificeret arbejdskraft som en vækstbegrænsning.  

Ser man på ordrebøgerne angiver byggeriet, at der er arbejde til cirka 5 måneder. I fjor var tallet 4,5 måneder. Så på denne kant har branchen oplevet en merkant fremgang. Ser man på faggrupperne i sektoren er det især byggeentreprenører med 7,8 måneders arbejde, anlægsentreprenører med 7,6 måneders arbejde og murer med 5,1 måneders arbejde, der har de tykkeste ordrebøger. Ser man på omsætning og beskæftigelse er det dog el-installatørerne der klarer sig bedst. Retter man blikket mod forventede priser, er det kun VVS- og blikkenslagerne der forventer øget priser ved licitation.  

Konklusionen på dagens tal er at byggeriet udvikler sig stabilt. Det ville ellers være godt med mere fremgang, idet der er brug for flere ejendomme til beboelser i de større byer. Det er således afgørende, at der kommer mere gang i sektoren og der er bekymrende at mangel på kvalificeret arbejdskraft er så vækstbegrænsende som tilfældet er. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce