Boligpriser i Oslo og Stockholm falder: Hvor står København?

Mens priserne på ejerlejligheder i København er steget i 19 måneder i træk, er de faldet i Oslo i Stockholm de seneste måneder. Kan de københavnske priser blive ved med at stige?31. august, 2017 - kl. 11:00
Forfatter: Boligsiden.dk


Synes godt om Finansbureauet.dk

Del artiklen

Foto: David Buchmann

Priserne på ejerlejligheder i København er væsentligt højere end i andre dele af landet. Til gengæld er de markant lavere end i Oslo og Stockholm, hvor en kvadratmeter lejlighed koster henholdsvis 56.334 og 56.838 kroner – altså tæt på 20.000 kroner mere end i København.

I øjeblikket haler markedet i København ind på de tilsvarende markeder i Norge og Sveriges hovedstæder. For mens priserne på ejerlejligheder er faldet siden april måned i både Oslo og Stockholm, så er de samtidig steget i København. Det viser en sammenligning af københavnske priser på Boligsidens Markedsindeks og statistik fra Eiendom Norge og Svensk Mäklarstatistik.

”Efter priserne på lejligheder i både Oslo og Stockholm er steget rigtig meget i en længere periode, så har vi de seneste måneder set dramatiske fald i især Oslo, hvor priserne er faldet syv procent, men også i Stockholm hvor faldet er på to procent. I samme periode er priserne steget i København med to procent,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

I både Norge og Sverige er der gennemført såkaldt makroprudentiel regulering, der stiller højere krav til boligens værdi i forhold til størrelsen af lånet. Ligeledes diskuteres det, om boliglån i højere grad skal gøres afhængig af indkomstniveau.

Københavnsk prisfald på vej?
Reguleringerne på lånemarkedet er en medvirkende årsag til de faldende lejlighedspriser i Oslo og Stockholm, men det skyldes også en ubalance mellem udbud og efterspørgsel. Denne ubalance kender vi også til i København, hvor lejlighedspriserne nu er steget i 19 måneder i træk, og hvor vi kan spørge os selv, om det kan fortsætte sådan.

”At priserne nu vender i Sverige og Norge, kan dels være en naturlig reaktion på, at der er gennemført regulering, og dels et resultat af at priserne er blevet for høje i forhold til betalingsevnen. Kan det ske i Danmark? Ja, det kan det, og af de samme årsager, men jeg forventer en midlertidig og mindre korrektion,” siger Curt Liliegreen, der er projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter, og fortsætter:

”Hvis Nationalbanken, Finanstilsynet og Det Systemiske Risikoråd får held til at få strammet kreditgivningen yderligere, så tror jeg, vi med sikkerhed vil se en priskorrektion på ejerlejlighederne. Men over 10-20 år vil priserne generelt stige, om end afdæmpet, medmindre man for alvor får bygget mere nyt.”

I august viste Boligsiden.dk’s opgørelse af antallet af handlede lejligheder i København, at der er solgt lidt færre i årets første syv måneder i forhold til samme periode sidste år.

”Det kan være det første tegn på, at vi snart vil se priserne på ejerlejligheder falde, da udbuddet og aktiviteten på markedet hænger uløseligt sammen med prisen. Vi får endnu et fingerpeg om tendensen, når vi kan præsentere gennemsnitlige boligpriser for august,” siger Birgit Daetz og henviser til udgivelsen af Boligsidens Markedsindeks for august, der kommer på gaden den 7. september.

Gennemsnitlige kvadratmeterpriser for lejligheder i Oslo, Stockholm og København*

By April 2017 Juli 2017 Ændring i %
Oslo 61.894 kr. 56.334 kr. -7 %
Stockholm 57.942 kr. 56.838 kr. -2 %
København 37.415 kr. 38.156 +2 %

*Boligpriserne for Oslo kommer fra Eiendom Norge, for Stockholm kommer de fra Svensk Mäklarstatistik, for København kommer de fra Boligsidens Markedsindeks. Alle beløb er i danske kroner.

Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Boligsiden.dk Følg på:

Artiklen er leveret af Boligsiden.dk. Boligsiden.dk får som den eneste boligportal direkte indberetninger fra alle professionelle ejendomsformidlere (boligadvokat og ejendomsmægler) i Danmark. Derfor er Boligsiden.dk den datakilde, der til enhver tid kan tilbyde den mest aktuelle og valide statistik og information om boligmarkedet. 

Vil du skrive for os?

Synes godt om finansbureauet.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen