FinansBureauet

Bolighandler og rapporter: Få det store overblik

I dag er der mulighed for at fremskynde mange processer i forbindelse med en ejendomshandel, men man bør ikke have så travlt, at man glemmer alt om de betydningsfulde rapporter. I dette blogindlæg får du det komplette overblik over, hvilke rapporter man kan og bør få udarbejdet, når man vil sælge en ejendom.

Hvilke rapporter er lovpligtige? Hvilke rapporter er valgfrie? Hvilke fordele er der ved de forskellige rapporter? Det er alt sammen noget, som vi vil lægge vægt på i denne korte guide. Du kan læse mere om de forskellige rapporter her: www.tilstandsrapport.dk

De lovpligtige rapporter

I dette afsnit kan du læse om de lovpligtige rapporter eller nærmere betegnet den lovpligtige rapport. Der er naturligvis tale om energimærkningsrapporten, som tager udgangspunkt i din boligs energimæssige stand.

Langt de fleste ejendomme skal energimærkes ifølge loven – med undtagelse af mindre ejendomme, sommerhuse og fredede ejendomme. Bor du i etageejendom, så er det din ejendomsadministrators ansvar at bestille et gyldigt energimærke. Du skal i den anledning sikre dig, at administratoren lever op til sine forpligtelser.

Energimærkningsrapport

Du behøver ikke at vide en masse om energivenlighed for at bestille en energimærkningsrapport, da vurderingen bliver foretaget af dygtige energieksperter. Der er desuden mulighed for at få rådgivning om vedvarende energi og energibesparelser, hvis man skulle have et ønske herom.

Ved salg af din ejendom skal du kunne fremvise et gyldigt energimærke, så du kan lige så godt bestille rapporten nu frem for at vente. Den typiske rapport indeholder en grundig vurdering af boligens energiudgifter samt konkrete besparelsesforslag. En færdig rapport kan være (og er ofte) guld værd, da de mange besparelsesforslag kan være med til at øge boligens værdi - hvis du vel at mærke gør brug af de mange nyttige forslag.

Er din ejendom dårligt isoleret og dermed dyr at varme op, vil det helt naturligt påvirke dine salgschancer og den potentielle salgsværdi. Det er en skam, da man med relativt få tiltag kan gøre en ejendom betydeligt mere energivenlig. Der er altså ingen grund til at opgive håbet om at sælge sin bolig, blot fordi boligen ikke er lige så energivenlig som den gennemsnitlige bolig.

Der er altid mulighed for forbedringer, så spørgsmålet er blot, om du vil sælge boligen, som den er, eller om du vil gøre noget aktivt for at fremme energivenligheden.

De valgfrie rapporter

Det er også værd at tale om valgfrie rapporter, da der er et væld af gode grunde til at få udarbejdet disse rapporter på trods af, at de ikke er lovpligtige. Du vil i dette afsnit blive præsenteret for to valgfrie rapporter bestående af en tilstandsrapport og en el-rapport.

Tilstandsrapport

Der bør ikke herske tvivl om, hvorvidt tilstandsrapporten er vigtig – det er den bestemt.

Selvom tilstandsrapporten er vigtig, så er der ingen lovgivningsmæssige faktorer, der tvinger dig til at få udarbejdet rapporten. Alligevel kan du gøre dig selv en stor tjeneste ved at få lavet rapporten. Som sælger risikerer du nemlig at blive gjort ansvarlig for skjulte fejl og mangler i 10 år, efter du har solgt din ejendom. Det kan potentielt set blive en dyr affære, da det ikke er unormalt, at der dukker skjulte fejl og mangler op i løbet af årerne. Tilstandsrapporten giver dig et godt og værdifuldt overblik over ejendommens stand.

El-rapport

El-rapporten er den anden valgfrie rapport, som man bør få lavet, hvis man gerne vil skabe maksimal tryghed i en ejendomshandel. Rapporten er under normale omstændigheder frivillig, men den er nødvendig, hvis du skal tegne en ejerskifteforsikring.

Du kan med en gennemarbejdet el-rapport og en ejerskifteforsikring blive fritaget for fejl og mangler i ejendommens el-installationer o.l. Du kan dermed undgå at blive bonnet for diverse fejl og mangler. Der er ofte mulighed for at spare penge på en el-rapport, hvis man også bestiller en tilstandsrapport og / eller en energimærkningsrapport hos en og samme udbyder.

 
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce