FinansBureauet

Den grønne omstilling

Vi hører om den igen og igen. Den grønne omstilling. Vi skal alle være grønnere, mere økologiske og generelt bedre til at passe på vores fælles planet. Det er godt for miljøet, men også for din økonomi.

Energioptimering af din bolig

Verdenstemperaturen stiger. Så kort kan den aktuelle klimasituation beskrives. Verdens ledere og toppolitikere mødes jævnligt til de såkaldte COP-møder, med henblik på, at skabe nogle fælles retningslinjer og målsætninger i forhold til, at nedbringe vores kollektive CO2 udslip og gøre det hele en lille smule grønnere.

Et naturligt sted for dig som privatforbruger, at starte, er ved at se på din egen situation, da der ofte er meget du selv kan gøre. Udover en renere samvittighed, kan energioptimeringer også spare dig for mange penge på sigt. Men hvad du konkret kan gøre, afhænger i høj grad af din boligs beskaffenhed. Men som hovedregel kan vi alle gøre noget.

Skift dine døre og vinduer

Hvis ikke du allerede har gjort det, bør du investere i energivenlige døre og vinduer. Statens byggeforskningsinstitut vurderer, at de fleste kan spare 25-30 % på varmeregningen ved at skifte sine gamle vinduer med energivenlige vinduer. De nye vinduer holder ganske enkelt bedre på varmen, og dermed behøver du mindre energi til at opvarme boligen. Det samme gælder for dine døre. Specielt dine yderdøre kan være nogle rigtige energislugere. Hvis du oplever, at indersiden af din hoveddør føles kold, så isolerer den dårligt og det koster på varmeregningen.

Tjek dine termostater

Hvis du har radiatorer, skal du sørge for, at motionere dine radiatorventiler cirka to gange om året. Motion vil i denne sammenhæng sige, at du skiftevist skal skrue helt op og helt ned for termostaten. Ved at gøre dette, minimerer du risikoen for, at dine radiatorventiler (som er det, termostaten sidder på) sætter sig fast, og termostaten dermed mister sin evne til at opvarme korrekt. Du kan også vælge, at afmontere termostaten og motionere direkte på ventilen, som vist i denne video. En anden god ting i forhold til radiatorer, kan være at forsyne sit system med en eller flere returventiler. Returventilen sørger for, at du ikke lukker for varmt vand ud af dine radiatorer, men derimod bruger al energien, før vandet får lov at passere ud af dit varmesystem og blive opvarmet på ny. Det gælder om at opnår den rette- og mest effektive ”afkøling”, som det hedder.

Hvis du har gulvvarme i boligen, er det ligeledes en god idé at sikre sig, at returvandet ikke er for varmt, da det kan betyde en forskel på mange penge på din varmeregning.

El og VVS kræver ofte autorisation

Nu har vi talt om radiatorer, men der findes et væld af energisparerprodukter indenfor el- og VVS, og langt de fleste af dem vil bidrage positivt til et nedsat energiforbrug. Men du skal være opmærksom på, at det ikke er alt, du må skifte selv. Mange ting kræver en autorisation, og det er kun autoriserede elektrikere og VVS’ere, der har det. Heldigvis er stort set alt vedr. energibesparelser, omfattet af de nye regler vedr. håndværkerfradraget.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce