FinansBureauet

Værd at vide om radon i hjemmet

Radon er en radioaktiv gasart, som helt naturligt forekommer i mange byggematerialer og i almindelig jord. Det særlige ved denne gasart er, at den hverken kan ses eller lugtes.

Denne artikel handler om radon i hjemmet. Du kan finde svar på, hvorfor gasarten opstår, hvordan den påvirker dit helbred, og hvad du kan gøre for at bringe radonniveauet ned på et fornuftigt niveau. Der er masser af hjælp at hente, så fortvivl ej.

Hvordan påvirker radon indeklima og sundhed?

Du er med al sandsynlighed landet på denne side, fordi du har erfaret, at radon kan være farligt, men du har måske ikke helt styr på, hvordan gasarten påvirker dit hjems indeklima og dit helbred. Få stillet din tvivl her.

Det er ingen hemmelighed, at et højt radonniveau hverken gavner indeklima eller sundhed. Opholder du dig i en bolig eller i en bygning med et højt niveau af radon, så risikerer du at blive syg. Sundhedsstyrelsen vurderer, at radon er medvirkende til omkring 300 tilfælde af lungekræft om året. Radon er rent faktisk den anden hyppigste årsag til lungekræft – næstefter rygning.

Radon udgør et stort helbredsmæssigt problem, som vi mennesker er nødt til at tage seriøst, hvis vi skal have mulighed for at nedbringe antallet af dødsfald. Radon påvirker helbredet på den måde, at gasserne nedbrydes til radioaktive stoffer, som sidenhen kan sætte sig på partikler som støv. Når du indånder luft med et højt indhold af radon, vil cellerne i dine lunger tage skade lidt efter lidt. Reagerer du ikke i tide, så vil flere års radonpåvirkning kunne resultere i lungekræft eller andre farlige sygdomme.

Hvem er i farezonen?

Det er et faktum, at nogle geografiske områder er hårdere ramt af radon end andre.

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et såkaldt radonkort, som viser, hvor mange procent af de enkelte kommuners familiehuse, der er blevet vurderet til at have et for højt radonniveau. Det kort kan du overveje at benytte dig af, hvis du er nysgerrig på, hvor højt radonniveauet er i netop det område, du befinder dig i. Radonniveauet kan variere fra bolig til bolig, hvorfor det kan blive nødvendigt at foretage en måling, selvom man er bosat i et område, hvor der ikke umiddelbart er registreret de store problemer med radon.

Foruden at være opmærksom på det geografiske aspekt skal du også være bekendt med, at rygere har en større risiko for at få lungekræft end ikke-rygere. Kombinationen af rygning og radon er dødsensfarlig. Vil du gerne leve mange år endnu, skal du forsøge at skabe et radon- og røgfrit hjem, så hverken du eller din familie skal frygte for jeres helbred.

Få foretaget en radonmåling

Den faktiske risiko for radon i hjemmet afhænger af en lang række faktorer bestående af både beliggenhed, byggeår og stand. Det er i den anledning værd at bemærke, at der er større risiko for radon i ældre huse med sprækker og utætheder sammenlignet med nybyggede huse.

Det er sund fornuft at få foretaget en radonmåling ved den mindste tvivl, da et højt radonniveau i hjemmet ikke er til at spøge med. En radonmåler er alt, hvad du skal bruge for at måle radonniveauet. Størstedelen af de moderne radonmålere kan bruges i både boliger, på arbejdspladser og i offentlige bygninger.

Vil du vide mere om radon i hjemmet, så læs mere på Radimet.dk. Du kan på denne webshop få kompetent hjælp til at vælge den helt rigtige radonmåler til hjemmebrug.



 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce