FinansBureauet

USA bedre end sit rygte

Markedskommentar: Cypern kom på landkortet - Danske renteforhøjelser sejler ud i horisonten - USA er bedre end sit rygte

www.freeimageslive.co.uk - USA bedre end sit rygte www.freeimageslive.co.uk
Cypern er kommet på alle læber, dels fordi Cypern er blevet det næste land i rækken af gældsplagede EU-lande, dels fordi, den løsning man i første omgang forsøgte at finde, var kontroversiel og fejlslagen. Det betyder nu, at der reelt er en pæn chance for, at Cypern går bankerot, og ikke mindst at Cypern, som jo ellers har en ubetydelig størrelse på det finansielle landkort, nu giver anledning til høj søgang. I første omgang har ECB givet cyprioterne et ultimatum om, at de skal skaffe 5,8 mia. euro. Sker det ikke, klapper skattekistens låg i, hvorfor likviditetstilførslen til de cypriotiske banker sander til. I så fald kommer Cypern til at mangle 15,8 mia. euro, idet ECB har stillet en hjælpepakke på 10 mia. euro i udsigt. En af årsagerne til, at løsningen i Cypern har været kontroversiel er, at den cypriotiske økonomi mere eller mindre har fungeret som bankboks for russiske oligarker. Derfor burde Rusland være interesseret i at hjælpe, men svaret fra Moskva på cyprioternes ønske om en hjælpepakke er ”niet”. Cyprioterne har derfor ikke noget andet reelt valg end at tage imod tilbuddet fra ECB. Det betyder, at der stadigvæk udestår et vanvittigt politisk drama af Hitchcockske dimensioner, før der kan findes en løsning på Cypern. Umiddelbart vil en skat på bankindskud medføre, at en del af regningen indirekte havner i Moskva. Det er tyskernes foretrukne løsning, men andre forslag kan jo komme op som en trold af en æske. Man kunne håbe på, at påskefreden i løbet af næste uge vil tage brodden af slagsmålet, men der sker formentlig det modsatte. Mange markedsdeltagere vil allerede i dag tage på påskeferie, hvorfor markedet vil være tyndt i den kommende uge. Traditionelt giver tynde markeder anledning til stigende volatilitet.
 
Danske renteforhøjelser sejler ud i horisonten
Den stigende uro og ustabilitet på de sydlige breddegrader har vendt bøtten i forhold til kapitaludstrømninger fra Danmark. Den sikre havn har således ganske hurtigt fået en genkomst, hvorfor den danske krone igen bliver styrket. Det betyder også, at Danmarks Nationalbank ikke p.t. har behov for at forsvare kronen. De selvstændige renteforhøjelser, der for få måneder siden synes uundgåelige, er således i første omgang sparket til hjørne. Udviklingen vidner om, at økonomien i øjeblikket synes at bevæge sig i de samme cirkler. Hver gang vi kommer to skridt frem, tager vi hurtigt et skridt tilbage. På den led kan vi kun gisne om, hvad der kommer efter Cypern, men i øjeblikket er der mange forlydender i markedet om, at næste land i rækken bliver Frankrig. En fransk choknyhed og efterfølgende krise vil være langt mere alvorlig end Cypern, og vil ikke blot give anledning til, at investorerne atter en gang vil ræbe sejlene, men vil, alt efter hvor alvorlig den bliver, formentlig betyde, at en del skibe skal trækkes helt op på land. I første omgang kan boligejerne herhjemme glæde sig over, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, hvorfor rentestigninger lader vente på sig.
 
USA er bedre end sit rygte
Det er dog ikke kun dårligdomme vi kan berette om i denne uge. Amerikansk økonomi vedbliver med at vise stærke nøgletal til trods for, at vi jo skal huske på, at vi er kørt ud over afgrundens rand. Noget kunne således tyde på, at fedtspilleriet om den amerikanske finanspolitik trak så meget ud, at økonomien rent faktisk var i stand til at absorbere de automatiske skattestigninger. I hvert fald har vi netop fået et stærkt Philly Fed, hvilket indikerer, at de amerikanske forbrugere ser lysere på fremtiden. Udviklingen i USA står således i skærende kontrast til Europa, og selv om vi de sidste par år har bekymret os om amerikansk økonomi, synes ørnen nu at flyve som en anden humlebi. Vi krydser således fingre for, at vingerne kan vedblive med at bære, således at afgrunden blot blev en storm i et gals vand. Og endelig krydser vi fingre for, at det gamle mundheld om, at når USA nyser, så bliver Europa forkølet og gælder, og omvendt.
 
Af Mikkel Høegh, BRFKredit
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce