Unge og privatøkonomi28. november, 2017 - kl. 00:00
Forfatter: Finansbureauet.dk


Synes godt om Finansbureauet.dk

Del artiklen

En ny rapport fra Finans Danmark beskriver, hvordan 50.000 unge mellem 18 og 30 år i dag står registreret i RKI. De belyser derudover vigtigheden af, at børn og unge tidligt lærer om privatøkonomi.

Gældsniveau

Gældsniveauet for unge i Danmark stiger med alderen. Dette udtrykkes i og med at den gennemsnitlige gæld for 18-årige er på 1.500 kr, mens den for 29-årige er på 103.000 kr. Gælden udgøres af lån i pengeinstitutter, pensionskasser, finansierings- og forsikringsselskaber og kreditkort.

Det giver dog god mening, at 29-årige har en større gennemsnitlig gæld end 18-årige, da der er store forskelle i forhold til livssituationen. Som 18-årig vil man oftest være under uddannelse og have færre udgifter. I modsætning hertil er mange 29-årige på vej på arbejdsmarkedet og vil måske investere i bil og hus, hvilket kræver lån.

På denne måde er et højt gældsniveau ikke et problem, hvis der i tilfældet er et tilsvarende indkomstniveau. Derfor fokuseres der ligeledes i sådanne rapporter på gældskvoten, som beskriver gæld sat op imod indkomst.

Gældskvote

Hvis man kigger på gældskvoten for de 18-29-årige, vil man opdage, at gældssætningen ofte begynder i en ung alder. Gældskvoten stiger således med 44 % gennemsnitligt for unge fra 18-24 år om året, mens den kun stiger med 9 % for unge mellem 25-30 år.

Yderligere viser rapporten også at unge er mere tilbøjelige til at låne penge, når der er gode udsigter til jobmuligheder og indkomst. Derimod er de unge mere forsigtige i nedgangstider, hvor der er stor risiko for ledighed.

Konjunkturudviklingen kan derfor have påvirket den faldende tendens indenfor gældsætning blandt unge, som vi har set de senere par år. Krisetider betyder ofte større forsigtighed både blandt låntagere og långivere.

Opsparing

Hvor gældssætningen begynder i en ung alder og stiger støt, forholder det sig anderledes med hensyn til unges opsparing. 18-årige har gennemsnitligt 32.000 kr. på opsparingen. Til sammenligning har 29-årige 50.000 kr. Dette står lidt i kontrast til den måde indkomstniveauet stiger.

Som forklaret før vil 29-årige være i fuldtidsjob eller godt på vej til dette, mens majoriteten af 18-årige vil være under uddannelse. Derfor har de ældre gruppe af unge også en langt højere indkomst end den yngre gruppe, men dette afspejles imidlertid ikke i deres opsparing.

Dette udtrykkes i og med at 18-årige gennemsnitligt har en opsparing, der udgør 70 % af deres årlige indkomst. 29-årige har en opsparing, der kun svarer til 20 % af deres årlige indkomst.

Unge i RKI

Knapt 50.000 unge står registreret i RKI, men der er næsten 150.800 anmærkninger. Det skyldes, at nogle unge er registreret med mere en én anmærkning.

De fleste sager kommer fra informations- og telekommunikationsvirksomheder, men gælden er størst i de sager, der kommer fra finansierings- og forsikringsvirksomheder. Dette skyldes, at mange unge optager en lille gæld fx ved at købe mobiltelefoner og mindre elektroniske gadgets. Derimod optager få unge en meget større gæld ved at tage forskellige lån hos finansieringsvirksomheder. 

Af Signe Kirk Andersen, lånio.dk 

Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Finansbureauet.dk Følg på:

 

Vil du skrive for os?

Synes godt om finansbureauet.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen