FinansBureauet

Studiebolig – Sådan undgår du fælderne

Der er mange ting at tage højde for, når man søger lejebolig op til studiestart

Studiebolig – Sådan undgår du fælderne
Så er jagten på studieboliger gået ind i slutfasen. Og dem som endnu ikke har fået tag over hovedet, kan formentlig så småt mærke panikken. For mange virker det helt uoverskueligt, fordi der er så mange om buddet på boligerne, og derfor gælder det om at undgå at de værste fælder – både dem man let kan komme til at sætte for sig selv og dem, andre forsøger at lokke en i.

- Helt overordnet set, så skal man tænke sig om og bruge sin sunde fornuft. Mange undervurderer konkurrencen på markedet og tror, at de på et par dage op til studiestart kan finde en billig, centralt beliggende bolig i København. Det er der også nogen, der kan, men det sker virkelig sjældent. Man gør sig selv en bjørnetjeneste ved at søge for snævert, både tidsmæssigt, økonomisk og geografisk, siger Henrik Løvig, der er adm. direktør i BoligPortal.dk, Danmarks største markedsplads for lejeboliger.

Han opfordrer først og fremmest de boligsøgende til at komme ud af busken og få taget hul på boligsøgningen, så snart man har sin fremtidige studieby på plads. Men udover at hjælpe sig selv ved at søge bredt og rettidigt, skal man også passe på de fælder, som andre forsøger at sætte op.

For studiestart er desværre også højsæson for boligsvindlere, der på udspekuleret og kreativ vis forsøger at narre de boligsøgende med falske annoncer, penge under bordet eller boliger, de ikke selv ejer.

- Vi gør rigtig meget for at spotte svindlere, men de bliver mere og mere udspekulerede, så man skal virkelig også selv være på vagt, siger Henrik Løvig og uddyber:
- Hvert år er der såkaldte udlejere, der lover de boligsøgende, at de kan komme foran i køen, hvis de bare lige vil betale et beløb under bordet. Det er dybt ulovligt, for det første, og for det andet så mister man enhver chance for at få pengene igen med rettens hjælp. Det samme gælder, hvis man overfører penge til en udenlandsk konto via tjenester som Western Union, hvor transaktionen ikke kan tilbageføres.
Han råder til at holde øjne og ører åbne – og tænke sig om.
- Man skal have fornuften med. Hvis noget ser ud til at være for godt til at være sandt, så er der en chance for at det også er det – også når det handler om boliger, siger Henrik Løvig.
De rekordstore optag på de videregående uddannelser ser ud til igen i år at lægge yderligere pres på boligmarkedet op til studiestarten i september. Derfor kan en genvej til en lejebolig i København være slet ikke at søge i København, men lidt udenfor byen.
- Der er ikke nogen garantier i et boligmarked, hvor efterspørgslen er større end udbuddet. Men man skal ikke ret langt væk fra København, før situationen er en anden og boligerne er mere tilgængelige. Det er vigtigt at huske. Det gælder om at finde noget i første omgang, så kan man altid finde det perfekte senere, når den værste efterspørgsels-pukkel har lagt sig, siger Henrik Løvig.
 
Sådan undgår du studieboligjagtens fælder:
·       Boligsøgningen skal tages seriøst: en ny bolig kommer ikke af sig selv – slet ikke op til studiestart i de store studiebyer.
·       Vær realistisk: søg bredt og vær fleksibel og åben for nye muligheder.
·       Yd en indsats: væk aktiv på boligportaler på nettet, på sociale medier, aviser, opslag, netværk – hele vejen rundt. Og vær hurtig, når den rette mulighed opstår.
·       Udnyt alle muligheder for at præsentere dig selv på bedst mulig vis; udlejeren har ofte kun én chance for at danne sig et indtryk af dig.
·       Husk, at det er de færreste, der bor samme sted i hele deres studietid, så overvej den ikke-optimale bolig som en nødløsning til en start, og find så drømmeboligen på et senere tidspunkt.
·       Vær opmærksom, hvis en bolig er urealistisk billig i forhold til tilsvarende boliger i samme område.
·       Vær opmærksom på udlejeannoncer med dansk annoncetekst, hvor udlejer kontakter dig på engelsk. Det kan være tegn på snyd.
·       Vær ligeledes varsom, hvis du modtager sms fra en udlejer, hvor der fremgår navn men ikke noget telefonnummer på afsender. Denne form for sms sendes via websites og bliver blandt andet brugt af falsknere, der forsøger at franarre folk penge.
·       Betal aldrig penge under bordet. Det er ulovligt, og du har ingen juridisk mulighed for at få pengene retur.
·       Betal aldrig depositum kontant eller uden at have set lejemålet – lav i stedet en kontooverførsel, så transaktionen kan spores.
·       Betal aldrig husleje, depositum eller forudbetalt leje via online betalingstjenester som Western Union eller lignende, da transaktionen ikke kan tilbageføres og dine penge dermed er tabt.
·       Få altid en lejekontrakt, som er underskrevet af udlejer. Læs altid lejekontrakten igennem, og tjek at det, I aftalte mundtligt, også er det, du har på skrift.
·       Vær på vagt, hvis udlejeren vil have dig til at skrive under med det samme. Lad dig ikke presse.
·       Ved fremleje er det en god idé, at du sikrer dig, at ejeren er orienteret om fremlejen. Dermed står du bedre i forhold til eventuelle konflikter mellem ejeren af boligen og den person, der fremlejer boligen til dig.
·       Hvis du har mistanke, om at der foregår noget ulovligt, er det altid en god idé at undersøge, hvem der ejer boligen. Det kan du gøre på www.boligejer.dk
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce