FinansBureauet

Slip for skat på pensionen

Har du haft store gevinster på din pensionsopsparing de sidste 4 år? Så smut til udlandet og slip for PAL skatten

Slip for skat på pensionen
Lad det være sagt med det samme: hvis du ikke ved hvad PAL skat er, interesserer du dig formentlig for lidt for din pensionsopsparing til, at du vil have glæde af denne artikel – så spring den bare over. Men hvis du ved hvad den er, så ved du også hvor irriterende det er, at den på ren autopilot hvert år reducerer afkastet af din pensionsopsparing med godt 15 %. Men hvad du måske ikke ved er, at der findes en måde at slippe for skatten. Og endda tilmed få den refunderet for de sidste fire år.

Genvejen til skattefriheden går gennem et udlandsophold. Man skal finde et land med en dobbeltbeskatningsaftale med Danmark, som afskærer Danmark fra beskatning af renter, udbytter og avancer. Det pågældende land skal naturligvis beskatte afkast på pensionen lempeligere end Danmark. Da man skal tage ophold i landet, gør det selvsagt heller ikke noget, at det er et solbeskinnet land i bekvem rejseafstand fra Danmark.
Og ja, et sådan land findes rent faktisk: Grækenland. Her er beskatningen lempeligere end i Danmark, og det er grækerne som har beskatningsretten. Hvis du bosætter dig i Grækenland, med en pensionsordning i et dansk pengeinstitut i kufferten, skal Danmark nedsætte PAL-skatten til følgende:  

  Renteindtægter fra 15 % til 8 %
  Udbytter 15 % til 15 % (altså ingen nedsættelse)
  Avancer 15 % til 0 %
 
Som man kan se, er det altså først og fremmest ved aktieavancer, at man for alvor kan score kassen. Men det er ikke svært at sammensætte en portefølje, hvor afkastet udelukkende kommer i form af avance. Eksempelvis er Topdanmark kendt for aldrig at betale udbytte, trods deres solide indtjening, men i stedet at belønne aktionærerne med tilbagekøb af egne aktier, med kursstigninger som konsekvens (Disclosure: jeg ejer ikke aktier i Topdanmark).
 
Har du investeret i nogle rigtige kursraketter i din pensionsopsparing i banken (ikke livsforsikringsselskab eller pensionskasse), kan der være mange penge at spare ved at slå dig i et hus på Kreta med egen olivenlund. Også selvom du måske allerede har afleveret en mindre formue i PAL skat, for man har mulighed for at få refunderet skatten fire år tilbage. Fristen for 2010 udløber 1.maj 2014.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce