FinansBureauet

Sådan skal haven se ud

Det er ikke ligegyldigt hvordan de ydre rammer præsenterer sig, når et hus sættes til salg. Det viser en undersøgelse fra RealMæglerne og BoligOne

Ligger dit hus på en grund på mellem 500 og 1.000 kvadratmeter, har haven en græsplane, er grunden indhegnet med bøgehæk, er terrassen lavet af hårdttræ og er indkørslen belagt med herregårdssten? Så er husets ydre rammer helt perfekte, set ud fra en ejendomsmæglers synsvinkel.  

Det viser resultatet af en stor spørgeskemaundersøgelse blandt mæglerne hos RealMæglerne og BoligOne. I undersøgelsen blev mæglerne bedt om at vurdere hvor meget de ydre rammer betyder for salgbarheden af en gennemsnitsvilla på 140 kvm med en gennemsnitsbeliggenhed, målt på en skala fra 1 til 10 (med 10 som højeste værdi).

Undersøgelsen viser, at der ikke er de store geografiske forskelle på opfattelsen blandt mæglerne af hvordan de ydre rammer for en typisk villa bør tage sig ud. Generelt er størst efterspørgsel efter villaer med mindre og overkommelige haver. Der må gerne være græsplane som skal slås og hæk som skal klippes, men derudover skal haven helst ikke kræve for meget arbejde.      

Havens indretning

Haven skal først og fremmest være grøn og nem at passe. En stor græsplane, som børnene kan lege på, gør huset nemmere at sælge. Flotte vedligeholdesfri stenbelægninger er også attraktive, ikke mindst for familier uden hjemmeboende børn. Større pasningskrævende blomsterbede eller japanske haver tiltrækker derimod ikke den store køberskare. ”For børnefamilier er en græsplæne et absolut must. Men derudover skal haven være nem at passe. De fleste vil hellere bruge deres sparsomme fritid sammen med familien end på at luge blomsterbede”, forklarer CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S.     

Havens størrelse

Mindre er godt når det gælder havens størrelse, men det kan også blive for småt. Der skal på den ene side være plads til at familiens børn kan udfolde sig i haven, men på den anden side må haven ikke være så stor, at der skal bruges for meget tid på vedligeholdelse. En grundstørrelse på omkring 7-800 kvadratmeter vil i de flestes øjne være optimalt.

Husets indkørsel

En grusbelagt indkørsel sender ikke noget godt signal til potentielle købere, hvorimod helhedsindtrykket trækkes op af en flot indkørsel belagt med enten fliser eller herregårdsten. Meningerne om granitskærver er mere delte, mens en perlestensindkørsel generelt ikke rangerer specielt højt hos mæglerne i undersøgelsen. ”Indkørslen er både det første og det sidste indtryk en potentiel køber får i forbindelse med en fremvisning af et hus. Derfor er det særdeles vigtigt, hvordan den præsenterer sig. Og en mudret grusvej gør sig altså bare ikke så godt som en indkørsel belagt med herregårdssten”, forklarer CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S. 

  

Havens indhegning

Haven skal indhegnes med et levende hegn. Enten i form af en stedsegrøn hæk, eller endnu bedre i form af enten en liguster- eller bøgehæk. Hverken raftehegn eller plankeværk er i særlig høj kurs, og det samme gælder stakit. Et levende hegn kræver ganske vist lidt mere vedligeholdelse end et raftehegn eller plankeværk, men det visuelle indtryk vægter i dette tilfælde højest.

Husets terrasse

Det eneste sted i undersøgelsen hvor man kan spore lidt regional forskel er ved valg af terrassemateriale. Undersøgelsen afslører dødt løb mellem terrasser lavet af hårdtræ, som eksempelvis teak eller jatoba, eller herregårdssten. Men det er primært hovedstadsregionen, som sikrer hårdttræsterrasserne den delte førsteplads. I tre af de fire øvrige regioner betragtes herregårdssten som det mest attraktive materiale til terrasser. Derimod er der universel enighed om, at terrasser af trykimprægneret træ er de mindst attraktive i en salgssituation. ”Terrassen er den del af haven, hvor man opholder sig mest. Og derfor betyder den meget. Herregårdssten er det sikre valg, men en flot udført hårdttræsterrasse kan ofte give et lidt ordinært hus et løft”, forklarer CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S.     

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce