FinansBureauet

På vej mod recession

Dårlige økonomiske nøgletal peger i retning af ny recession

www.freeimageslive.co.uk - På vej mod recession www.freeimageslive.co.uk
Dansk økonomi balancerer aktuelt mellem recession og vækst. I første kvartal fik vi således en økonomisk vækst på 0,2 pct. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik her til morgen. Set i lyset af at tallene ikke er endelige, og at der ofte kan forekomme revisioner på op til 0,5 pct., kan det bestemt ikke afvises, at dansk økonomi er i recession. Umiddelbart glæder vi os dog over, at tallet er positivt. Når det er sagt, er det dog bekymrende, at den økonomiske vækst, der primært er opstået som en følge af, at virksomhederne har produceret til lager. Alt i alt var der en stigning i det indenlandske forbrug på 0,6 pct. Det dækker over, at lagrene voksede med 1,2 pct., det private forbrug voksede marginalt, mens det offentlige forbrug og investeringerne falder. Der er således ikke meget, der tyder på, at dansk økonomi har fat i et positivt spor. Lagerinvesteringer har typisk en temporær karakter, idet virksomhederne jo ikke kan leve af at fylde lagerhallerne op.
 
Generelt har vi en forventning om, at den samlede vækst for 2013 bliver på 0,2 pct. Dermed kan man sige, at dagens tal var spot on. Set i lyset af gårsdagens tal er det imidlertid bekymrende, at vi fik et kraftigt fald i ledigheden for april. Det kunne være et forvarsel om, at den økonomiske vækst er aftagende ind i andet kvartal. Det skyldes blandt andet en faldende eksport, hvilket også ses at have præget tallet for første kvartal negativt. Endvidere har vi også en faldende beskæftigelse i første kvartal. Beskæftigelsen faldt således med 7.000 personer. Dette er en lidt kraftigere udvikling, end vi har set i beskæftigelsesstatistikken, men skyldes formentlig, at nationalregnskabet tæller selvstændige med som beskæftigede. Der er således ganske meget, der tyder på, at mange selvstændige har måtte opgive deres forretning i første kvartal.
 
Vi har været gennem en uge, hvor prognosemagere og andet godtfolk har haft travlt med at nedrevidere deres prognoser. Dagens tal vidner om, at det ikke har været en forgæves øvelse. Dansk økonomi er inde i en fase, hvor det ene kedelige nøgletal efter det andet dukker op. I går fik vi ledighedstal, der viste et kraftigt fald i ledigheden. Og vi har desværre en klar forventning om, at væksten fortsætter med at være så lav, at det ikke vil kaste jobs af sig. Vi skal formentlig et godt stykke ind i 2014, før krisens kedelige eftervirkninger for alvor løsner op. Dermed ender vi også med at have haft 7 onde år efter højkonjunkturen.
 
Af Mikkel Høegh, BRFKredit
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce