FinansBureauet

Momsændring positiv for boligpriserne

En lovændring har fra årsskiftet indført moms på salg af byggegrunde og virksomheders salg af nye ejendomme. Det vil ikke kun få betydning for prisen på nybyggeri, men også for priserne på den eksisterede boligmasse, som vil blive positivt påvirket. 

Momsændring positiv for boligpriserne

Det er sjældent at skatte- eller afgiftsforhøjelser kommer boligejerne til gode. Men indførelsen af moms på salg af byggegrunde og nybyggeri, vil faktisk som afledet konsekvens kunne påvirke priserne på de eksisterende boliger positivt.

På boligmarkedet eksisterer der en langsigtet balance mellem priserne på nybyggeri og prisen på den eksisterende boligmasse. På lang sigt bestemmes prisen på den eksisterende boligmasse således reelt set af prisen på nybyggeri. Når prisen på nybyggeri stiger, vil det derfor alt andet lige med tiden også medføre stigninger i prisen på de eksisterende boliger.

Afskaffelsen af den eksisterende momsfritagelse for salg af nye bygninger og byggegrunde pr. 1. januar 2011, er faktisk til fordel for langt den overvejende del af boligejerne. Deres boliger bliver ganske enkelt prismæssigt mere konkurrencedygtige i forhold til tilsvarende nybyggeri. Det vil på længere sigt påvirke værdien af deres boliger positivt.

Som konsekvens af den kommende momspligt på byggegrunde vil prisen på en standard nybygget bolig på 150 kvm., med en grundpris på 1,2 mio kr. og kvadratmeterpris på 12.000 kr. stige fra 3 mio kr. til 3,3 mio kr., svarende til en stigning på 10 %.

På kort sigt vil den kommende momspligt dog formentlig ikke blive synlig i de realiserede priser. Det vil i det nuværende marked ikke være muligt at overvælte momspligten på salg af byggegrunde på boligkøberne. Effekten vil i første omgang i stedet vise sig i form af et lavere antal nybyggerier. Men også dette vil isoleret set være positivt for huspriserne. Færre nybyggerier betyder mindre udbud af boliger. Og da prisen på ejerboliger bestemmes af udbud og efterspørgsel, vil det på sigt indvirke positivt på priserne på den eksisterende boligmasse.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce