FinansBureauet

Menu: Syrlige og bitre nøgletal

Der er brug for en hedebølge til at smelte isen væk i Europa

www.freeimageslive.co.uk - Menu: Syrlige og bitre nøgletal www.freeimageslive.co.uk
Til trods for at solens stråler begyndte at varme i ugens løb, så ligger den europæiske økonomi stadig på is og meget tyder på, at der skal en hedebølge til henover sommeren, før at isen begynder at smelte. Europa befinder sig nemlig i recession for sjette kvartal i træk, idet BNP for 1. kvartal for eurozonen faldt med 0,2 pct.. De sydeuropæiske lande, bidrager negativt, idet politiske stramninger kombineret med stigende ledighed bevirker, at privatforbruget i disse lande falder. Det er dog ikke kun de sydeuropæiske lande, der bidrager negativ, kulden har nemlig også spredt sig nordpå eksempelvis endte Frankrig i recession i første kvartal. På nøgletalsfronten bød ugen endnu en gang på en kølig vind i form af, at inflationstallet fortsætter med at accelerere nedad. Inflationen i eurozonen faldt i april til 1,2 pct., og bærer blandt andet præg af lave oliepriser. Inflationen er således et stykke under ECB’s inflationsmål på højest 2 pct. Den lave inflation bevidner om, at økonomien i Europa har det hårdt og at der var plads til den rentenedsættelse vi netop har fået fra ECB. Lidt varme formåede dog at strømme forbi eurozonen, idet industriproduktionen i eurolandene steg markant mere end ventet. Netop industriproduktionen må vi sætte vores lid til, idet Europa skal eksportere sig ud af krisen. Rentespændet mellem de nord- og sydeuropæiske lande er i ugens løb svundet ind. Sydeuropa er nemlig kommet tilbage i varmen, hvilket blandt andet kom til syne, da svage amerikanske nøgletal bevirkede til et nedadgående pres på de nord- og sydeuropæiske renter.
 
Tyskland holder hovedet over vandet
Europas største økonomi Tyskland, holdt med nød og næppe hovedet over vandet med en vækst i det tyske BNP på 0,1 pct. mod en forventet vækst på 0,3 pct., hvor væksten hovedsageligt var drevet af det private forbrug. Derudover skuffede ZEW-indekset, som viser investortilliden for den tyske økonomi. Indekset viste, at tilliden til den nuværende situation i Tyskland faldt til 8,9 fra 9,2 i april, mod en forventet stigning til 9,8. Samtidig viste indekset, at forventningerne til fremtiden steg i maj fra 36,3 til 36,4, hvilket var mindre end de 40, som var ventet. Alt i alt en væmmelig udvikling. I ugens bassin af tyske nøgletal, dukkede der dog heldigvis også nogle positive frem af slagsen. Industriordreren og industriproduktionen for Tyskland overraskede nemlig markederne positivt. Europas vækstmotor har dermed ikke helt tabt pusten endnu og er stadig på rette spor. Der er således meget, som tyder på, at det er situationen i den europæiske økonomi, som er med til at sætte en dæmper på den tyske investortillid fremfor, at det er Tyskland selv som trækker indekset ned. Udviklingen i den tyske økonomi har stor betydning for den økonomiske udvikling i det øvrige Europa, derfor håber vi på, at der kommer mere vand på møllen til den tyske økonomi, således at Europas vækstmotor kan få energi til at trække det øvrige Europa tilbage på rette spor. Vi kommer dog ikke uden om, at økonomien trods alt er så skrøbelig, at vi engang imellem må være indstillet på, at skulle sluge en kamel i form af et slapt nøgletal.
 
Menuen stod på syrlige og bitre nøgletal
Ugens menu i USA stod på et hav af friske nøgletal for den amerikanske økonomi, hvor der bestemt ikke blev gemt det bedste til sidst. Tværtimod blev der startet med desserten, idet detailsalget, overraskede markederne positivt med en stigning i starten af ugen. Efter en lækker og velsmagende dessert var der desværre kun en række kedelig ting efterladt på menukortet. Inflationen for den amerikanske økonomi viste sig at være på 1,1 pct. i april, og dermed under det estimerede 1,3 pct., ligesom at kerneinflation dvs. ekskl. fødevarer og energipriser var lavere end ventet. Industriproduktionen viste en større tilbagegang, hvilket blandt andet skyldes en manglende global efterspørgsel. Derudover var ledighedskøen for nytilmeldte ledige længere end ventet. Oveni det udviklede det påbegyndte boligbyggeri sig langt værre end ventet, men som et strejf af sødme i alt det bitre steg antallet af byggetilladelser mere end ventet. Sidst men ikke mindst skuffede Philly Fed-indekset markant med et uventet fald, som landede på minus 5,2 i maj mod en forventet stigning på 2. De syrlige og bitre nøgletal, som var på menuen i slutningen af ugen har bevirket til et nedadgående pres på renterne både i Europa og USA, idet optimismen til den amerikanske økonomi blev svækket, hvilket medførte at appetitten for risiko blev sat på pause.
 
Af Mikkel Høegh, BRFKredit
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce