FinansBureauet

Husholdningerne bliver mindre rentefølsomme

Svag udlånsvækst i realkreditlån. Det vidner om, at der stadigvæk er et stykke vej, før boligmarkedet for alvor er i gear

Husholdningerne bliver mindre rentefølsomme
Realkreditrådet har netop offentliggjort udlånsstatistikken for 2. kvartal 2014. Generelt er det sådan, at realkreditudlånet vokser svagt. Den samlede obligationsrestgæld voksede således med 3,4 mia. kr. i 2. kvartal. Ser vi på ejerboliger og fritidshuse alene er der tale om en stigning på ca. 600 mio. kr. Det svarer til, at der blev belånt ca. 315 huse i 2. kvartal. Så selv om der synes bedre tider på boligmarkedet, vidner dagens statistik om, at der forsat er et stykke vej til et boligmarked oppe i gear.  Ser vi på udlånsvæksten, var der tale om en opbremsning. Nettoudlånet faldt med 4,2 mia. fra 2. kvt. 13 til 2. kvt. 14.
 
I øjeblikket er det i nogen grad ejerskiftesager, der driver væksten i realkreditten, men også et skifte til det mere sikre. Andelen af fastforrentede lån i det samlede udestående lån til ejerboliger og fritidshuse er nemlig svagt stigende. For et år siden udgjorde de 32,0 pct. af det samlede udlån, mens de i 2. kvartal i år udgør 32,2 pct.  Der synes måske at være en svag tendens til, at flere vælger at binde deres rente fast for en længere periode, men givet at boligmarkedet ikke bevæger sig hurtigere, end det gør, så er det også svært at se større bevægelser i obligationsrestgælden på realkreditmarkedet.  
 
Generelt er det således vores vurdering, at rentefølsomheden hos de danske boligejere er svagt aftagende. Når der kommer mere gang i boligmarkedet igen, er det ligeledes vores vurdering, at flere vil flytte sig ud af rentekurven. Vi forventer dog, at vi skal helt ind i 2015 før, der for alvor kommer vækst i realkreditudlånet igen. Det ligger ikke i kortene, at vi hverken skal have en kraftigt stigning eller et kraftigt fald i rente.
 
Venlig hilsen
Ulrikke Ekelund
Cheføkonom, Presse- og Økonomisk Sekretariat
 
BRFkredit a/s
brf.dk
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce