FinansBureauet

Halvdelen af alle boligejere betaler nu afdrag

Det er igen ”fifty fifty”, når man ser på de danske boligejeres gæld og opgør om der betales afdrag eller ej. Det viser nye tal fra Nationalbanken her til morgen. Det samlede realkreditudlån til boligejere med og uden afdrag er nu lige stort, hvilket er første gang siden 2009. Udviklingen skal især findes i, at mange har haft udløb af afdragsfrihed efter ti år og så er begyndt at afdrage. Herudover har de generelt stigende bidrag og højere renter også hjulpet lån med afdrag på vej.

Mange gange er fanden blevet malet på døren i forhold til danskernes brug af afdragsfrihed, men dages tal fra Nationalbanken bekræfter, at de danske boligejeres økonomi er langt mere robust end deres kedelige ry. Det er således en glædelig nyhed, at så mange betaler afdrag. Aktuelt afdrages der knap 8 mia. kr. pr. kvartal, hvilket er cirka 75 pct. mere end i 2009.  Afdrag er klart et af de bedste værn mod stigende renter, idet en rentestigning på en lille gæld naturligt nok slår mindre hårdt end en rentestigning på en stor gæld. På et annuitetslån med variable rente er ydelsesrisikoen cirka dobbelt så stor på et lån uden afdrag som på et lån med afdrag.  

Når der er sagt viser dagens tal dog også, at de fleste der vælger variabel rente også vælger afdragsfrihed, og at det således er dem der har fast rente der vælger at afdrage. Meget tyder således på, at enten er man til risiko på sit lån eller også er man til livrem og seler. I en tid, hvor renten er så lav som den aktuelt er, hvilket især kommer låntager med variable rente til gavn, bør flere af de boligejere med variable rente overveje at betale afdrag. Som nævnt oven for er det en oplagt mulighed i forhold til, at få en billig og en effektiv beskyttelse af sin ydelse. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce