FinansBureauet

Guide: Sådan opbevarer du din vin

God vin er intet værd, hvis ikke den opbevares ordentligt. Men hvordan gør man egentlig det? Det får du et par gode råd til her.

De fleste vine, der produceres, er lavet til at drikke med det samme eller inden for de næste 1-2 år. Der findes dog også en lang række vine, der kan gemmes i længere tid, hvorefter de vil udvikle sig og på sigt blive bedre. Her er især tale om dyrere vine, der stammer fra områder som Bourgogne, Bordeaux, Piemonte og nogle steder i Tyskland. Har du en vin, du vil gemme i lang tid, er det ikke uden betydning, hvordan du opbevarer den.

Hvis du gerne vil starte en vinsamling, men ikke ved, hvor du skal starte, kan du tilegne dig mere viden om vin her. Det er altid en god idé at sætte sig grundigt ind i sagerne, inden man starter sin samling.

Opbevar aldrig vin et lunt sted
Hvis din vin står et sted, hvor der er lunt, risikerer du, at den bliver ødelagt. Derfor må du aldrig opbevare din vin ved siden af ovnen, på køleskabet eller andre steder, hvor den er udsat for varme. 

Problemet bliver rigtig seriøst, hvis der er store temperatursvingninger, hvor du har din vin liggende. Sørg for, at den opbevares et sted, hvor temperaturen er konstant, og hvor der ikke er for lunt. 

Opbevar ikke vin stående
Når du skal finde et sted at opbevare din vin, er det vigtigt, at det er et sted, hvor vinen kan ligge ned. Det gør ikke noget, at den står op et par dage, inden den skal åbnes, men hvis du skal opbevare den i mange år, gør du klogest i at placere den et sted, hvor den kan ligge ned.

Det skyldes, at korkproppen bliver tør, hvis den ikke er i kontakt med vinen. Efter lang tid vil proppen krympe, og så vil der sive ilt ind i flasken. Når vinen kommer i kontakt med ilt, kan den ende med at blive oxideret og ødelagt. Det er den samme proces, der sker, når et æble bliver brunt.

Du må ikke opbevare vin et lyst sted
Hvis du gerne vil nyde et godt glas vin år ude i fremtiden, skal du ikke opbevare den et sted, hvor der er lyst. Det ødelægger vinens duft- og smagspartikler, så den begynder at ælde for tidligt.

Vinen må ikke ligge uroligt
Hvis der er rystelser, der hvor vinen er placeret, får vinen ikke den ro, den skal have, hvis partiklerne skal have lov til at udvikle sig. Især tanninrige rødvine, der har godt af at lagre i nogle år, skal opbevares roligt.

Hvordan skal jeg så opbevare vinen?
Det første, du skal gøre, når du gerne vil starte en vinsamling, er at finde et køligt rum, de kan ligge i. Har du ikke en kælder, kan du bruge bunden af et garderobeskab, under trappen eller købe et vinskab, hvor du har mulighed for at styre både fugtighed og temperatur. Ideelt set bør temperaturen være mellem 12 – 14 grader.

Undgå at bruge garagen til opbevaring. Her er ofte for koldt, og luftfugtigheden svinger. Køleskabet er ligeledes et dårligt valg, fordi det er for koldt, lugter for meget og er for ’uroligt’. Sørg for at vinen bliver opbevaret i et mørkt rum, hvor temperaturen er konstant.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce