FinansBureauet

Gode nyheder for dansk økonomi

Dansk industri er i fremgang, viser seneste tal fra Danmarks Statistik

Gode nyheder for dansk økonomi
Igennem længere tid har vi spejdet efter gode nyheder for dansk økonomi, dem leverer industrien her til morgen formidlet af Danmarks Statistik. Industriproduktionen steg således med 7,2 pct. i december, hvilket både er overraskende og markant. Nu skal man dog huske på, at en enlig svale trods alt ikke gør nogen sommer, selv om det er vanskeligt at få armene ned. I december faldt industriproduktionen med 3,8 pct., hvorfor dagens tal også skal ses i det lys. Det er imidlertid ganske afgørende, at vi har en industri i vækst. Danmark er en lille åben økonomi, der primært lever af at eksportere industrivarer. Derfor er det afgørende, at de danske virksomheder producerer og afhænder produktionen på verdensmarkedet.
 
At der ikke blot er taler om lageropbyggelse ses ved, at industriens omsætning af egne varer og tjenester steg 11,5 pct. i januar. Det vidner om et reelt opsving i produktionen. Fremgangen er primært drevet af eksportmarkedet, hvor der var en stigning på 17,9 pct. På hjemmemarkedet steg omsætningen med beskedne 1,7 pct. Det viser også, at det ikke er i Danmark, at væksten p.t. skal findes. Det vigtige er nu at holde fast i eksportmarkederne til trods for, at Danmarks konkurrenceevne ikke er i top.
 
Ser man på udviklingen over en lidt længere periode, synes de danske industrivirksomheder trods alt at kunne spore fremgang. I faktiske tal var industriens produktion således 7,2 pct. højere end for et år siden og 11,2 pct. højere end for to år siden. Det ændrer imidlertid ikke ved, at den samlede vækst i Danmark er meget skrøbelig og på så lavt et niveau, at man må forvente at beskæftigelsen vil falde yderligere. Vi kan dog glæde os over, at industrien anført af investeringsgodeindustrien, dvs. produktionen af fast realkapital altså maskiner mv. samt medicinalindustrien, bidrager positivt til dansk økonomi, mens transportmiddelindustrien er den største synder i forhold til at bidrage negativt.
 
Af Mikkel Høegh, BRFKredit
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce