FinansBureauet

Fortsat fremgang i byggeriet

Danmarks Statistik har netop opgjort konjunkturbarometeret for Bygge og Anlæg i oktober. Indikatoren er landet på minus 6 mod minus 7 i september. Fremgangen siden efteråret 2015 forstsætter således og vi ser derfor en forholdsvis klar opadgående  trend. Det er i sig selv godt nyt, nu hvor vi lever i en tid hvor de økonomiske nøgletal er noget grumset. Byggesektoren er dog forholdsvis arbejdskraftintensiv, hvorfor det er en vigtig sektor i forhold til at få et opsving med jobs i.

Og det er da netop også forventningerne til beskæftigelsen der trækker den sammensatte indikator op. Beskæftigelsesforventningerne kan således opgøres til nettotallet 7 mod 5 i september og mod 4 i fjor. Det er faktisk de mindre virksomheder der forventer at øge antallet af ansatte, viser en særlig mikroanalyse som Danmarks Stistik har foretaget. De mindre virksomheder står for halvdelen af beskæftigelsen i opgørelsen.  De mindre virksomheder oplever dog ordrebøgerne som dårligere end de store virksomheder. Derfor må deres forventninger til beskæftigelsen også ses i et lys af, at man forventer at det kan være svært at rekrutterer den rigtige arbejdskraft.

Ser man ned på de enkelte brancher er   det især vvs’erne og blikkenslager virksomheder der ser lyst på fremtiden. Maler og glarmestervirksomhederne er dem der har oplevet størst tilbagegang sammen med tømrerne og bygningsvirksomhederne .Det er især ærgerligt, at bygningsvirksomhederne synes at opleve tilbagegang. Det er afgørende at der bliver bygget flere boliger i de større byer. Det er netop en vigtig forudsætning i forhold til, at brodden af de kraftige prisstigninger på lejligheder man ser i de største provinsbyer. I forhold til den demografiske udvikling er bliver der simpelthen mangel på boliger til almindelige familier i de større byer. Bygger man nogle flere af de lidt større lejligheder,  vil dem der boer i de mindre lejligheder rykke videre og det vil således også være nemmere at komme ind på det glohede marked for 2-3 værelseslejligheder i byerne. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce