FinansBureauet

Færre unge ejer egen bolig

Antallet af unge mellem 18-29 år, der bor i egen bolig, er halveret siden 2007. Det viser en ny undersøgelse.

Færre unge ejer egen bolig

Flere og flere unge mennesker må udskyde drømmen om at bo i egen ejerbolig. På blot syv år er andelen af unge mellem 18-29 år, der bor i egen bolig, faldet fra 27 procent til nu blot 14 procent. Det viser en ny undersøgelse fra Nordea. 

Den markante ændring i de unges boligvaner har flere årsager. Blandt dem er, at det er blevet mere og mere populært at bo i de største byer, hvilket har flere konsekvenser. 

- Den stigende efterspørgsel efter ejerboliger centralt i de store byer har gjort, at lejlighederne er steget kraftigt i pris, og når kravene for at få lov at låne i banken samtidig er blevet skærpet væsentligt siden 2007, så det er ikke blevet nemmere at komme ind på boligmarkedet. Det er faktisk lidt bekymrende, at mange skal langt op i 30’erne, før de får råd til egen bolig, siger Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea. 

Men det ikke kun de unge, uddannelsessøgende, der ønsker at bo i de største byer. Tidligere flyttede rigtig mange ud af byen, når de fik børn og etablerede familie. Sådan er det ikke længere. 

- Der er andre end unge, der har ændret vaner. Flere og flere familier vælger altanen over græsplænen og prioriterer at blive i byen i stedet for at købe hus i en forstad, som vi så tidligere. Det giver et større pres på boligmarkedet i byerne. Og så kan vi også ret tydeligt se, at krisen sætter spor, og mange er blevet utrygge ved ejerboligmarkedet og er i stedet tilfredse med at være lejere, siger Ann Lehmann Erichsen. 

Netop en af konsekvenser af at færre unge i dag bor i egen bolig er, at flere i aldersgruppen i stedet vælger at bo til leje. Ifølge Nordeas undersøgelse er andelen af unge, der bor til leje, steget fra 46 procent i 2007 til 57 procent i 2014. Den udvikling bekræfter Henrik Løvig, der er adm. direktør i BoligPortal.dk. 

- Søgningen mod de største byer er enorm med København som den helt store magnet. Det pres har medført den store efterspørgsel, der har spillet en stor rolle i forhold til de prisstigninger på ejerlejligheder, vi har set de sidste år i de største byer. At barren for at komme ind på ejerboligmarkedet er blevet højere, kan vi omvendt også se hos i vores egne tal, hvor vi har oplevet flere og flere lejeboligsøgende i de seneste år, siger Henrik Løvig.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce