FinansBureauet

En gennemsnitsfamilie sparer knap. 6.650 kr. på lav inflation

Inflationen i november landede igen på 0,5 pct.

En gennemsnitsfamilie sparer knap. 6.650 kr. på lav inflation

Inflationen landede på 0,5 pct. i november måned i forhold til samme måned sidste år, det viser morgenens offentliggørelse fra Danmarks Statistik. Det er 4. måned i træk, at inflationen ligger på 0,5 pct. Det er især lavere priser på nødvendighedsvarer som mælk, som har trukket årsstigningen ned i forhold til sidste år, mens tøj og bøger har trukket forbrugerpriserne op.   

Ser vi på udviklingen den seneste måned, er der tale om et fald på 0,2 pct. Det er især faldet på benzin, men også charterrejser som presser priserne nedad. Ser vi på fritid og kultur samlet, er der tale om et fald den seneste måned med 0,7 pct.  

Tager vi forbrugerbrillerne på, er dagens tal godt nyt. Den lave inflation betyder nemlig, at de danske husholdninger får flere penge mellem hænderne, end de ellers ville have gjort. Sammenligner vi dagens stigning på 0,5 pct. med gennemsnitsinflationen over de seneste 10 år på 1,96 pct., betyder den lavere inflation, at en gennemsnitsfamilie med 2 voksne og børn betaler ca. 6.650 kr. mindre på deres forbrug i 2014, end de skulle have betalt, hvis priserne steg med gennemsnitsinflationen over de sidste 10 år.  Hertil kommer, at det nuværende inflationsniveau ligger under lønstigningstakten. Så selv om danskerne i år oplever svagt stigende lønninger, får de stadig en positiv realindkomst. Den lave inflation gør således, at man ganske enkelt får mere ud af sine lønkroner, hvilket sikkert vil glæde de fleste.  Alligevel er der lidt malurt i bægeret i forhold til dagens tal.  For et inflationsniveau på 0,5 pct. vidner om, at temperaturen i dansk økonomi mest af alt kan betegnes som lunken.

Vender vi blikket fremad, forventer vi ikke et markant temposkift i inflationen over de kommende måneder. Det er især den manglende økonomiske vækst i Europa og lave inflation, som gør det svært at se, hvor inflationen skal komme i den nærmeste tid.

Venlig hilsen
Mette Bjarnholt

BRFkredit a/s
 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce