FinansBureauet

De bedste ordrebøger siden 2008 i byggeriet

Danmarks Statistik har netop offentliggjort den sammensatte konjunkturindikator for Bygge- og Anlægssektoren. Indikatoren er steget fra minus 6 i december til minus 5 i januar. Humøret er altså svagt stigende, og det skyldes især positive forventninger til beskæftigelsen. På den anden side vurderes ordrebøger fortsat at være alt for tynde. Når det er sagt er det dog vurderingen, at der er ordre til fem måneders arbejde i bøgerne. Det er trods alt det højeste antal ordre i januar siden 2008. Det er især byggeentreprenører med 8,1 måneds arbejde, anlægsentreprenører med 7,2 måneders arbejde og vvs’ere med 6,1 måneds arbejde der får ekstra travlt de kommende måneder.   

Efterhånden må vi drage den konklusion, at byggeriet notorisk vurdere deres ordrebøger for tynde. Det har således været vurderingen igennem hele 2016, hvor vurderingen har svinget indenfor et ganske snævret interval på mellem minus 19 og minus 22. Når man spørg virksomhederne, hvad de oplever som produktionsbegrænsende er det mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det er således især specialiserede håndværkere der mangler og dermed kan man ikke tage de ordre ind man gerne vil. Det har stor betydning for den fremgang vi ellers kunne have haft i dansk økonomi. Tilsvarende har dette stor betydning for, om vi får bygget de boliger der skal til i forhold til den efterspørgsel som særligt den demografiske udvikling giver fremover. Udviklingen skal også ses i lyset af, at der i øjeblikket er mange pensionskasser der er meget aktive i forhold til nybyggeri.

Netop den manglende arbejdskraft gør, at byggeriet trods alt hamstre den arbejdskraft man kan få. Beskæftigelsesindikatoren er således steget til 12 mod 9 i januar i fjor. Det er særligt vvs’ere, tømrer, el-installatører og byggeentreprenører der er mangel på. Den manglende arbejdskraft vil formentlig presse lønninger op og dermed gøre det mindre attraktivt at bygge over tid.     

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce