FinansBureauet

Byg med de rigtige materialer og spar ejendomsværdiskat

Det offentlige vurderingssystem er ofte ude af trit med virkeligheden. Og det kan man udnytte til få en lav vurdering ved nybyggeri

Sira Annawan/freedigitalphotos - Byg med de rigtige materialer og spar ejendomsværdiskat Sira Annawan/freedigitalphotos
Hvilket hus tror du koster mest? Et helt nyt, men lidt kedeligt ordinært typehus gulstens parcelhus med tegltag. Eller et helt nyt arkitekttegnet cedertræshus med store glasfacader og tagpaptag. Hvis man spørger ejendomsmægleren vil han helt sikkert sige det arkitekttegnede cedertræshus. Men hvis man spørger Skat, så vil de sige det almindelige gulstens parcelhus. 
 
Når det offentlige skal beregne ejendomsværdien, og dermed skatteværdien, af en ejendom tager de udgangspunkt i nogle standardberegninger, som computerberegninger har vist gennemsnitligt svarer bedst overens med de faktisk handlede priser. Problemet er blot, at disse beregninger er meget gamle, og dermed ikke tidssvarende. Og det giver faktisk mulighed for at opføre noget særdeles eksklusivt nybyg og få det vurderet klart lavere end et standard typehus af væsentligt lavere værdi. Hvorved man vil kunne sidde med en langt lavere ejendomsvurdering i det eksklusive hus end i standard typehus. Hvorved man så igen vil kunne spare mange penge ejendomsværdiskat. Hvilket igen vil kunne føre til en endnu højere handelsværdi på det eksklusive hus.
 
Fra gammel tid har eksempelvis træhuse ikke haft så høj handelsværdi som murstenshuse. Det har medført, at træhuse har fået et nedslag i ejendomsvurderingen i forhold til huse opført af mursten. Men i dag er det i mange tilfælde lige omvendt. Prestigebyggeri opføres i dag ofte i træ, mens den jævne vare i form af traditionelle typehuse oftest udføres i mursten. Tilsvarende med tagbeklædningen. Her har tagpap i mange år været ringeagtigt, ikke mindst på grund af problemer på huse med fladt tag. Hvilket tidligere har givet sig udslag i lavere handelsværdi for huse med tag af tagpap. Og det har derfor også givet sig udslag i, at skattemyndighederne giver et gedigent nedslag i vurderingen. Men i dag har tagpap fået en renæssance, og materialet foretrækkes af mange arkitekter til det mere eksklusive byggeri. Og ved sådant byggeri trækker det på ingen måde ned i handelsprisen, at der er anvendt tagpap, snarere tværtimod. Men på ejendomsvurderingen kan man altså spare rigtig meget at vælge tagpap i stedet for tegltag. Og dermed altså igen spare rigtig mange penge på ejendomsværdiskatten.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce