Bedste vin til julemaden

FinansBureauet kårer bedste vin til maden juleaften.11. december, 2017 - kl. 00:00
Forfatter: Claus Fledelius


Synes godt om Finansbureauet.dk

Del artiklen

Julen står for døren og det samme gør julemaden, som juleaften typisk byder på andesteg eller flæskesteg akkompagneret af rødkål og brunede kartofler. En kombination som kan sætte grå hår i hovedet på enhver, som forsøger at sætte vin hertil. Traditionelt anbefaler mange Amarone, som med sin voluminøse stil og rosinagtige sødme synes at matche den tunge og søde mad perfekt. Andre sværger til Grenache og/eller Syrah, typisk i form af en Châteauneuf-du-Pape eller en australsk Shiraz. Vine som alle var righoldigt repræsenteret i denne test. De australske Shiraz vine faldt generelt lidt igennem i testen, mens både Amarone og Châteauneuf-du-Pape holdt fanen højt med mange gode køb til prisen.

Men det blev en sydafrikansk Syrah, i form af Bellingham The Bernard Series Basket Press Syrah 2014, som løb af med en lidt overraskende sejr. Og så måske ikke så overraskende endda. Vinen har således tidligere ved anden lejlighed opnået de maksimale seks stjerner hos FinansBureauet, og netop til disciplinen julemad kommer alle vinens forcer til deres ret. For vindervinen er en tæt og opulent sag med fint underspillet sødme, som på perfekt vis spiller op til julemadens traditionelle komponenter. Markant næse med eksplosive noter af sød tobak og brombær og tæt og voluminøs mund med righoldige mængder friskkværnet peber, mokka og tyttebær akkompagneret af subtile fadnoter, som smyger sig om smagsløgene i den lange intensive eftersmag.

 

Testvinder

Bellingham The Bernard Series Basket Press Syrah 2014

******

Forhandler: Skjold Burne Vinhandel

Pris: 119,75 kr.

 

Andre anbefalede vine: 

 

Guerrieri Rizzardi 3 Cru Amarone della Valpolicella 2012

*****

Forhandler: Hj Hansen Vin

Pris: 225 kr. ved 2 stk

Kommentar: Amarone skabt af en kvalitetsproducent som modspil til de billige supermarkeds Amaroner – og det er lykkedes ganske fint. Lækker næse med snert af kaffe og vanilje, mellemfyldig kirsebærintensiv mund med lidt rosinsødme tilsat pæne mængder chokolade og en delikat snert af balsamico i eftersmagen.

 

Lavau Gigondas 2013

*****

Forhandler: vin-kompagniet.dk

Pris: 169,95 kr. ved 6 stk

Kommentar: Fin Gigondas fra den Syrah dominerede årgang 2013 med flot herbal krydret næse og fedmefuld mund med eksplosivt præg af sød lakrids, friskbrygget mokka, modne brombær og mørk chokolade.

 

Domaine du Vieux Telegraphe Tèlègramme Châteauneuf-du-Pape 2015

******

Forhandler: Theis Vine

Pris: 249,95 kr.

Kommentar: Elegant Châteauneuf-du-Pape i afdæmpet stil med let animalsk næse med snert af læder og røget kød og underspillet mund med let rustikke noter og toner af toast, vanilje og engelsk lakrids tilsat et mineralsk præg i den lange eftersmag. Ganske imponerende til prisen.

 

Susumaniello Epicuro 2016

*****

Forhandler: Kvickly

Pris: 79 kr.

Kommentar: Syditaliensk charmør med blommer og svesker i næsen og forførende silkeblød mund med sødmefulde noter af overmodne kirsebær tilsat herbale noter og et strejf af peber. Oplagt vin til julemaden. 

 

Stefano Accordini Acinatico Amarone della Valpolicella 2014

*****

Forhandler: Jysk Vin

Pris: 239 kr. ved 6 stk

Kommentar: Klassisk Amarone fra Stefano Accordini med svesker og rosiner i næsen, kakao, overmodne kirsebær og ristede kaffebønner i munden og med en lang krydret finish med noter af røg og vanilje. Kræver masser af ilt

 

Le Preare Amarone della Valpolicella Classico 2014

*****

Forhandler: MENU

Pris: 149,95 kr.

Kommentar: Delikat Amarone i lavprissegmentet med kirsebærintensiv næse og blød og opulent mund med noter af vanilje, rosiner og svesker. Godt køb til prisen. 

 

Pierre Amadieu Domaine Grand Romane Gigondas 2015

*****

Forhandler: Erik Sørensen Vin

Pris: 190 kr. ved køb af 3

Kommentar: Flot livlig og vibrerende Gigondas med indsmigrende duft af læder og tobak og fyldig mund med generøse mængder mokka, peber og lakrids - alt sammen i perfekt balance. Godt køb til prisen.

 

Corte Scaletta Amarone 2012

*****

Forhandler: AndrupVin.dk

Pris: 279 kr. ved 6 stk

Kommentar: Noget så sjældent som en elegant Amarone i moderne fortolkning med kontrolleret sødme og fad. Kirsebærintensiv næse og frugtdreven mund med let tanninbid og noter af blommer og vanilje, som afrundes i lang finish med underspillet vaniljepræg. Godt køb til prisen.

 

Domaine des Espiers Côtes du Rhône 2016

******

Forhandler: Domaine Brandis

Pris: 99 kr.

Kommentar: Ufattelig lækker Côtes du Rhône som trods sin elegante stil byder på masser af styrke og vitalitet. Flamboyant næse med herbalt strejf og opulent mund med bløde tanniner og noter af mørk chokolade og peber pakket ind i sagte vaniljetoner. Bedste bud på en julevin til under 100 kr.

 

RedHeads Studio Tomahawk Shiraz 2016

*****

Forhandler: skovgaardvine.dk

Pris: 99,95 kr. ved 6 stk

Kommentar: Fin australsk Shiraz med cigarkasse og tobak i næsen og let sødmefuld mund i ukompliceret stil med både peber, kaffe, vanilje og modne kirsebær i pæne mængder.  

 

Domaine de la Janesse Châteauneuf-du-Pape 2011

******

Forhandler: Jysk Vin

Pris: 449 kr. ved 6 stk

Kommentar: Stjernelækker Châteauneuf-du-Pape fra altid træfsikre Domaine de la Janesse. Kan i første omgang virke lidt indelukket, men efter lidt tid i glasset åbner den sig op i al sin storhed. Let støvet næse med krydrede noter og fyldig og opulent mund med eksplosivt præg af lakrids, espresso, peber, modne brombær og mørk chokolade. Testens bedste vin.

 

Domaine des Espiers Les Grames Gigondas 2015

*****

Forhandler: Domaine Brandis

Pris: 149 kr.

Kommentar: Flot Gigondas med elegancen i højsædet. Let støvet næse med animalske noter og forfinet krop med fint peberattak og subtile noter af hvid peber og Herbes de Provence akkompagneret af mineralske noter i den lange eftersmag.

 

Domaine du Vieux Telegraphe Châteauneuf-du-Pape 2014

*****

Forhandler: Theis Vine

Pris: 449,95 kr.

Kommentar: Forrygende flot og intensiv Châteauneuf-du-Pape med alt hvad en sådan skal have af pondus og charme. Delikat næse med indsmigrende duft af læder og tobak, rustik mund med righoldige mængder lakrids, mokka, og peber og meget lang let fadpræget eftersmag. Fantastisk vin. 

 

Fabiano Valpolicella Ripasso 2014

*****

Forhandler: Skjold Burne Vinhandel

Pris: 119,75 kr.

Kommentar: Klassisk Ripasso i fyldig stil med kirsebær og rosinintensiv næse og sødmefuld mund med pæne mængder mørk chokolade og ristede kaffebønner tilsat lidt sød tobak og vanilje i den lange eftersmag.

 

Villa Annaberta Valpolicella Ripasso 2014

*****

Forhandler: Kvickly

Pris: 69 kr.

Kommentar: Lækker Ripasso i forfinet og næsten feminin udgave med kirsebær i næsen og let syrlig mund med noter af mandarin og chokolade tilsat lette strejf af vanilje og toast. Ikke den største Ripasso i verden, men rigtig godt køb til prisen

 

Atteca Garnacha 2015

*****

Forhandler: AndrupVin.dk

Pris: 119 kr. ved 6 stk

Kommentar: Flamboyant og voluminøs Garnacha med overmodne kirsebær og portvin i næsen og opulent mund med høj densitet og righoldige mængder mokka, mørk chokolade, salmiaklakrids og vanilje pakket ind i bløde tanniner.

 

Henri Dubois Grenache Noir Grand Réserve 2015

*****

Forhandler: Skjold Burne Vinhandel

Pris: 69,75 kr.

Kommentar: Fin Grenache Noir vin med stor fylde og koncentration. Herbalt krydret næse med en snert af støv og blød mund med righoldige mængder skråtobak, lakrids og brombær, som sluttes af i en lang eftersmag med præg af vanilje og tobak.

 

Massena Barossa Valley The Moonlight Run 2015

******

Forhandler: Propperiet

Pris: 251,10 kr.

Kommentar: Lækker australsk Barossa Valley med tæt krop og fin vitalitet. Cedertræ og tobak i næsen, brombær, peber og kaffe i munden og pæn lang eftersmag med subtilt præg af vanilje. En flot power vin som spiller med musklerne uden at sætte elegancen over styr.

 

La Cave de St-Désirat Septentrio Saint-Joseph 2015

*****

Forhandler: Holte Vinlager

Pris: 165 kr. ved 6 stk

Kommentar: Flot Saint-Joseph fra det forrygende år 2015 med generøse mængder læder og tobak i næsen og opulent mund med masser af peber og pondus, og en snert af mineralitet i eftersmagen. Tæt på seks stjerner.  

 

Chateau-Fortia Châteauneuf-du-Pape Cuvée du Baron 2015

******

Forhandler: bichel.dk

Pris: 210 kr.

Kommentar: Klassisk Châteauneuf i høj kvalitet fra topproducent i topårgang. Så kan det ikke gå helt galt, og det gør det heller ikke. Indsmigrende næse med animalske toner og fyldig og opulent mund med herbale toner tilsat lidt peber, vanilje og tobak. Forrygende køb til prisen.

 

Dancing Coyote Zinfandel 2015

******

Forhandler: AndrupVin.dk  

Pris: 99 kr. ved 6 stk

Kommentar: No nonsense Zinfandel med klassiske kvaliteter. Røgfyldt næse og let sødmefuld opulent mund med højkoncentration af mørk frugt pakket ind i vanilje og pebernoter. Et fund til prisen. 

 

FinansBureauet.dk tester hver uge en række vine, med det formål at finde de bedste vine til prisen. Alle vine smages som udgangspunkt blindt. Vinene vurderes i forhold til deres priser efter følgende skala:

Stjerner         Vurdering

******          Vurderes til at burde koste mindst 50 % mere end butiksprisen        

*****            Vurderes til at burde koste mellem 25 og 49 % mere end butiksprisen

Vine der vurderes til mindre end fem stjerner vil ikke blive omtalt. 

Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Claus Fledelius Følg på:

Claus Fledelius er cand.polit. og chefredaktør på FinansBureauet. Har tidligere bl.a. været økonomisk journalist og redaktør for Børsen Magasiner og Bonnier Publications, og har derudover stået som forfatter til flere skattepolitiske rapporter.

Vil du skrive for os?

Synes godt om finansbureauet.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen