FinansBureauet

Antallet af bookede feriehuse boomer

Den øgede efterspørgsel kan hjælpe til at knække kurven for sommerhuse på tvangsauktion

Antallet af bookede feriehuse boomer
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af overnatninger i de danske feriehuse steg med 9 pct. i april sammenlignet med marts, nar der korrigeres for normale sæsonudsving. Det er især de udenlandske turister, som i stigende grad overnatter i feriehusene. Her var der nemlig tale om en stigning på 13 pct. på måneden, mens antallet af danske overnatninger faldt med 1 pct.
 
Det er ikke kun i bagspejlet, at der er tale om en stigning. For ser vi på de fremtidige bookninger, ser vi at der er tale om et rekordhøjt antal. Resten af året er der booket 280.500 hus-uger, hvilket er det højeste antal i mere end 10 år. Det er især tyskerne, som drager nordpå. De står for en stigning på 12.700 uger , men også danskerne vælgere i stigende grad at blive hjemme, her er der tale om en stigning på 7.500 hus-uger.   
 
Det historisk høje antal bookede feriehusuger er godt nyt for dansk økonomi som helhed, men især for de sommerhusområder, der har deres primære indtægt i sommerperioden.  De kan se frem til øget omsætning sammenlignet med de seneste år, hvilket alt andet lige bør skabe mere arbejde og dermed flere jobs i de typisk udkantsområder, hvor sommerhusene ligger.  
 
Det er ikke kun for dansk økonomi, at dagens tal er en god nyhed, også for sommerhusfolket er det rigtigt positivt, at flere vælger at holde sin ferie i et dansk feriehus. Den øgede efterspørgsel kan nemlig være med til at knække den opadgående kurve, vi p.t. har på antallet af sommerhuse bekendtgjort på tvangsauktion. For skylder man fx 1 mio. i sit sommerhus, og har man en standardfinansiering med 60 pct. i realkredit og 35 pct. i en boligkredit, koster det ca. 20.500 kr. at finansiere årligt efter skat, eller hvad der svarer til ca. 6 udlejningsuger  med en gennemsnitsleje på 3.500 per uge. Der skal således ikke så meget til for at holde skindet på næsen.
 
Det er dog ikke kun dem som allerede er i bekneb, der kan få glæde af den øgede efterspørgsel. For de 12.811 sommerhusejere som netop nu har deres sommerhus til salg, betyder dagens tal, at flere kan få mod på at investere i et sommerhus, da de kan få en stor del af omkostningerne finansieret gennem udlejning. Her er det dog vigtigt at huske på, at man som ”amatør” bør holde sig til at købe et fritidshus fordi, man ønsker at benytte sig af det og nyde den danske sommer hjemme og ikke fordi der er et afkastpotentiale.       
 
Ulrikke Ekelund
Cheføkonom, Presse- og Økonomisk Sekretariat
 
BRFkredit a/s
brf.dk
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce